Piroska
-2 °C
5 °C

Határozott fellépésre készül a francia kormány

2005.11.05. 10:44
"A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van" - mondta a francia kabinet válságtanácskozása után Nicolas Sarkozy belügyminiszter. Franciaországban kilencedik napja tartanak a zavargások. Szombatra virradóra ismét autókat, iskolákat, polgármesteri hivatalokat és rendőrőrsöket gyújtottak fel. A francia ellenzék szerint a helyzetet nem rendőrökkel, hanem az iskoláztatás, a munkalehetőségek és a lakáshelyzet javításával lehet megoldani a bevándorlók által lakott negyedekben.

Válságülést hívott össze szombaton Dominique de Villepin francia kormányfő a kilencedik éjszaka tartó zavargások miatt, amelyek most már a párizsi külvárosok mellett az ország más körzeteire is átterjedtek.

Válságtanácskozás

A tanácskozáson nyolc miniszter vett részt, köztük Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki a tanácskozás előtt beszámolt a kormányfőnek a péntekre virradóra zajlott, eddigi legsúlyosabb mérlegű zavargásokról.

Ugyancsak megjelent a rendkívüli ülésen Azouz Begag esélyegyenlőségi miniszter, aki korábban nyilvánosan elítélte Sarkozy-nek a külvárosokkal kapcsolatos kemény nyilatkozatait. Begag "harciasnak" minősítette a belügyminiszter szavait, mert az "csőcseléknek" nevezte a megmozdult külvárosok népét.

Sarkozy mindazonáltal az ülés után kijelentette: "A kormány egyhangúlag a határozott fellépés mellett van".

Közben szombat délelőtt mintegy 650-en tüntettek az erőszak ellen két párizsi külvárosban, ahol főleg fekete afrikai és maghrebi országokból érkezett bevándorlók laknak. Dominique Villepin ugyancsak délelőtt fogadta Dalil Boubakeurt, a párizsi mecset rektorát, az iszlám legmagasabb rangú franciaországi képviselőjét.

Szombatra virradóra minden eddiginél több, közel kilencszáz autót gyújtottak fel szombatra virradóra az immár kilencedik éjszaka folytatódó franciaországi zavargásokban. Összesen 897 autó égett ki, közöttük 656 Párizs elővárosaiban, szemben az előző napi 519-cel. A zavargások kezdete óta így már több mint 1500 autó lett a lángok martaléka Franciaországban. Magában a fővárosban 13 gépkocsit gyújtottak fel.

Szükségállapot vagy szociális intézkedések?

Jean-Marc Ayrault, az ellenzéki Szocialista Párt (PS) parlamenti csoportjának vezetője szerint a polgári konzervatív kormányt is felelősség terheli a súlyos elővárosi zavargásokért. A francia kormány az utóbbi három évben elhanyagolta a problémás negyedeket - mondta a nantes-i polgármester szombaton a Deutschlandradio Kulturnak. Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondása "túl egyszerű" megoldás lenne - mondta. Ayrault szerint a problémával egyedül a rendőrség és az igazságszolgáltatás nem tud megbirkózni. Sokkal inkább iskolákra, munkára, szakképzésre és a lakáshelyzet javítására van szükség a nagyvárosok főként bevándorlók lakta peremkerületein.

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front alelnöke, Marine Le Pen ugyanakkor a szükségállapot azonnali bevezetését követeli a már kilencedik éjszaka tartó zavargásokban érintett peremvárosokban. "Ideje véget vetni a fosztogatásoknak, a büntetőjog hatálya alá tartozó gyújtogatásoknak, a lövöldözéseknek éles lövedékekkel, az emberek elleni támadásoknak" - írta közleményében a politikus, Jean-Marie Le Pen pártelnök lánya.

Kétszázötven embert vettek őrizetbe

A leghevesebb rendbontások Nord, Bas-Rhin, Loiret és Ille-et-Vilaine megyékben voltak. A rendfenntartók sokkal több személyt állítottak elő, mint a zavargások során eddig bármikor: 253 embert vettek őrizetbe - 233-at Párizs körzetében - az előző napi 78-cal szemben.

Az előző napokhoz hasonlóan a gépkocsik mellett középületek (iskolák, polgármesteri hivatalok, rendőrőrsök) és magáncégek (üzletek, raktárak) is a rendbontók célpontjaivá váltak.

Az adatokból kitűnik az is, hogy a vidéki körzetekben is egyre nagyobb méreteket öltenek a zavargások. A főváros környékéről kiindult lázongás első ízben péntekre virradóra terjedt át vidékre, ahol ezen az éjszakán 77 gépkocsit gyújtottak fel, szemben a szombatra virradóra lángra lobbantott 191-gyel.

Óvatosak a rendőrök

Rendőrségi források szombat reggeli közlése szerint a rendfenntartók az éjszaka nem kerültek összetűzésbe a zavargások résztvevőivel, jóllehet más, korábbi beszámolók még néhány csetepatéról és több rendőr könnyebb sérüléséről is említést tettek.

A szombat reggeli tájékoztatás viszont megerősíti a rendőrség előző este elfogadott ama stratégiáját, hogy a rendfenntartók elkerülik a közvetlen összecsapást a zavargások résztvevőivel, akik alapvetően Párizs szegény és főként bevándorlók lakta külvárosainak fiatalságából kerülnek ki.

Franciaországban mintegy 750 szociálisan nehéz helyzetben lévő lakónegyed van, ahol magas a munkanélküliség, nagy a szegénység és a fiatal bevándorlók a kitaszítottság érzésével küszködnek.

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek a többségében afrikai bevándorlók által lakott Clichy-sous-Bois-ban, miután a rendőrség által betörés miatt üldözött két fiatalt halálos áramütés ért egy trafóházban, ahol menedéket kerestek.

"Öt-tíz éven belül számos Párizzsal gyűlik meg a bajunk"

Szigorú intézkedéseket sürgetett a franciaországi utcai zavargások résztvevőivel szemben az olasz külügyminiszter egy toulouse-i nemzetközi tanácskozáson. "Nem szabad gyengének mutatkozni olyan konfliktusok idején, amelyek nem pusztán politikai töltetűek, de erőszak alkalmazásával is párosulnak" - hangoztatta Gianfranco Fini, egyetértését fejezve ki a francia belügyminiszter, Nicolas Sarkozy módszereivel. A dél-franciaországi városban az EU dél-európai tagállamainak külügyminiszterei a bevándorlásról tanácskoznak.

Az olasz baloldal vezetője úgy vélekedik, hogy a franciaországihoz hasonló városi erőszak olaszországi kitörése "csak idő kérdése". Romano Prodi egy a városok életéről rendezett bolognai fórumon fejtette ki szombaton a véleményét. "Nálunk (Olaszországban) találhatók Európa legpocsékabb elővárosai. Ne higgyük, hogy sokban különbözünk Párizstól, az egész csak idő kérdése. Külvárosaink állapota kész emberi tragédia; ha nem teszünk komoly erőfeszítéseket szociális és lakásépítési téren, akkor 5-10 éven belül számos Párizzsal gyűlik meg a bajunk" - jelentette ki Prodi Bolognában.