Valér
4 °C
8 °C

Beomlott a párizsi repülőtér teteje

2004.05.24. 08:25
Több tonna beton és üveg zúdult a Párizstól északra található repülőtér várócsarnokának indulási oldalára. Négyen meghaltak. A tervező nem érti, hogyan történhetett a baleset.
Négy ember meghalt, három megsérült, amikor beomlott a párizsi Charles de Gaulle Repülőtér 2E termináljának tetőszerkezete.

Tekintse meg képeinket!
A párizsi tűzoltóság szóvivőjének közlése szerint több tonna beton és üveg zúdult a Párizstól északra található repülőtér várócsarnokának indulási oldalára. A tetőszerkezet leomlott elemei mintegy harminc méter sugarú körzetben szóródtak szét. Hírügynökségi jelentések szerint a tragédia párizsi idő szerint reggelhét óra körül történt a fogadócsarnokban, ahonnan a New Yorkba és Prágába tartó járatok utasai várakoztak. Nincs magyar áldozata a szerencsétlenségnek.

A Reuters értesülései szerint az áldozatok közül három rendőrként teljesített szolgálatot a repülőtéren. A mentőalakulatok még kutatnak a romok alatt sebesültek után, a repülőtér 2E terminálját lezárták, a gépeket más leszállópályára irányították át.

Az első információk szerint három utas könnyebb sérüléseket szenvedett, későbbi közlés szerint azonban még nem tudják valójában hányan szorultak be a folyosó padlójára zuhant beton, üveg és vasszerkezetek hatalmas darabjai alá.

A kivezényelt tűzoltó alakulatok mentőkutyákat vittek magukkal, a repülőtéri csarnokban ideiglenes ambulanciát állítottak fel, hogy a sebesülteket a helyszínen részesíthessék elsősegélyben a sérülteket.

A tervező nem érti
Megdöbbenésének adott hangot a Pekingben tartózkodó Paul Andreu francia építész, a párizsi Roissy-Charles De Gaulle repülőtér 2E termináljának tervezője a vasárnap bekövetkezett szerencsétlenség miatt. Andreu, aki jelenleg a pekingi nemzeti színház építésén dolgozik, hétfőn bejelentette: kedden hazatér, és rögtön a párizsi repülőterek igazgatóságának rendelkezésére áll a halálos kimenetelű baleset körülményeinek kivizsgálása érdekében. A mérnök nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni a szerencsétlenség okait illetően, de hozzátette: bár az ultramodern terminál építési terve "merész" volt, nem használtak hozzá "forradalmian új" anyagokat.

A CNN-en mutatott képeken gépfegyveres katonai egységeket látni, amelyek körülvették a repülőtér épületét. Az MTI információi szerint délelőtt a helyszínre sietett a közlekedési és a belügyminiszter.

Magyar vonatkozása nincs a tragédiának, nyilatkozta az Indexnek Németh Krisztina, a Malév kommunikációs vezetője.

A Budapestről Párizsba érkező Malév, illetve Air France-járatok a 2B terminálra érkeznek, míg a Sky Europe légi társaság Budapest-Párizs járatai nem a Roissy-Charles-De-Gaulle, hanem az Orly repülőtéren szállnak le.

A budapesti külügyminisztérium a Magyar Távirati Irodát arról tájékoztatta: a külügyminisztérium információi szerint sem a halottak, sem a sebesültek között nincs magyar állampolgár. Ugyancsak ezt erősítette meg az MTI párizsi tudósítójának, Hilu Annának a párizsi magyar nagykövetség illetékese. A repülőtérrel létesített "forródrótos" segélytelefonon az MTI érdeklődésére szintén megerősítették, hogy az áldozatok, illetve sebesültek között nincs magyar.

A szerencsétlenség időpontjában a 2 E terminálon az Air France prágai járatának utasai, valamint az amerikai Newarkból és a dél-afrikai Johannesburgból érkező gép utasai tartózkodtak.

A Roissy 2E terminált lezárták, a forgalmat a többi kifutópályára terelték át. Délelőtt a helyszínen járt Gilles de Robien francia közlekedési és Dominique de Villepin belügyminiszter is. A szerencsétlenség miatt legalább hatvan induló és érkezett járat késett Roissy-ról. A gépek egy részét átirányították az Orly repülőtérre.

A francia kormány kizárta azt a feltételezést, hogy terrorcselekmény történt volna. A katasztrófa okát egyelőre nem tudni, de tény, hogy a 750 millió eurós költségvetéssel épült 2E terminál csarnokának tavalyi átadását műszaki biztonsági okokból háromszor halasztották el. A baloldali CGT szakszervezet akkoriban azzal vádolta a repülőtéri hatóságokat és Air France légitársaságot, hogy a mindenáron való megnyitást erőltették. A 2E terminálnak a tervek szerint évente 10 millió utast kell fogadnia. A repülőtér éves forgalma eléri az 58 milliót.