Jusztina
1 °C
16 °C

Merényletet terveztek a strasbourgi katedrális ellen

2002.11.25. 16:00
Hat személyt, köztük egy nőt állítottak elő három razzia során Párizs környékén hétfőre virradóra. A francia belső elhárítás (DST) gyanúja szerint mindannyian kapcsolatban álltak azokkal a frankfurti iszlám radikálisokkal, akik 2000 decemberére merényletet terveztek a strasbourgi katedrális ellen.
Hat embert vettek őrizetbe Párizsban a strasbourgi katedrális ellen 2000 decemberére tervezett merénylet miatt. A francia hatóságok a francia belső elhárítás (DST) információi alapján cselekedtek. Az elfogatóparancsot a terroristaellenes ügyekben eljáró két vizsgálóbíró adta ki. A Seine-Saint-Denis-ben őrizetbe vett személyek többsége algériai állampolgár, kihallgatásukat hétfőn délelőtt megkezdték a DST párizsi központjában. A hétfő hajnalban elfogott gyanúsítottakat négy napig tarthatják őrizetben, nevüket nem közölték.

Letartóztatások országszerte

Ugyanezzel az üggyel összefüggésben idén februárban három gyanúsított került rendőrkézre szintén a francia főváros körzetében. Köztük egy francia állampolgárságú férfi, egy algériai és annak francia felesége. Emellett tavaly novemberben Strasbourgban hat algériai férfi is őrizetbe vettek. A francia nyomozók szerint ők biztosították volna a logisztikai hátteret a székesegyház elleni merénylethez.

Afganisztánban képezték ki őket

A strasbourgi Notre-Dame templom ellen kitervelt robbantásos akció előkészületeit a német terroristaelhárító nyomozó hatóságok tárták fel 2000 decemberében Frankfurtban. Németországban öt gyanúsítottat - négy algériai és egy francia-algériai kettős állampolgárságú férfit - tartóztattak le. A gyanúsítottak lakásukon a rendőrök fegyvereket, robbanóanyagokat és az elzászi város székesegyházáról, illetve a templom körüli karácsonyi vásárról készült videofelvételt foglaltak le. 2001. december elején vádat emeltek ellenük terrorista-összeesküvésben való részvétel miatt.

A németek feltételezése szerint a strasbourgi merényletet egy széles európai hálózattal rendelkező szélsőséges iszlám csoport hajtotta volna végre. Megállapították, hogy a Frankfurtban, illetve 2001 áprilisában Karlsruhéban letartóztatott öt személyt Afganisztánban képezték ki.

A francia kapcsolat

A német rendőrség adatait felhasználva Franciaországban is rátaláltak a hálózattal kapcsolatba hozható személyekre. Legutóbb idén júniusban egy algériai születésű franciát fogtak el, akiről kiderült, hogy az al-Kaida szélsőséges iszlám szervezet egyik európai képviselője. Egyelőre nem tisztázott, milyen módon kapcsolódik személye a strasbourgi robbantás tervéhez.