Viola
-6 °C
-2 °C

Párizsba érkezett Barak

2000.10.04. 10:12
Párizsba érkezett Ehud Barak izraeli miniszterelnök, ahol várhatóan megbeszéléseket folytat majd Madeleine Albright amerikai külügyminiszterrel a közel-keleti összecsapásokról. Arafat palesztin vezetőt szintén Párizsba várják, ám azt nem tudni, lesz-e találkozó a két fél közt. Az ENSZ-ben kedden heves vita folyt arról, ki a felelős a múlt csütörtökön kezdődött harcokért, amelyekben több mint ötven ember halt meg.
Ehud Barak izraeli miniszterelnök
Az ENSZ nem tudja ki a felelős
Az amerikai külügyminiszter meghívására még az éjszaka Párizsba érkezett Barak izraeli kormányfő, ahol találkozni fog mind Madeleine Albrighttal, mind a házigazda szerepét betöltő Jacques Chirac francia elnökkel. Jasszer Arafat palesztin vezetőt szintén a francia fővárosba várják. Albright azért hívta meg a közel-keleti vezetőket, hogy a múlt csütörtökön kirobbant összecsapásokról tárgyaljanak, és megkíséreljék előremozdítani a látszólag megrekedt izraeli-palesztin békefolyamatot. Még nem biztos, hogy a háromoldalú találkozóra sor kerül - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A tárgyalásokat várhatóan csütörtökön Kairóban folytatják.

Izraeli-palesztin vita az ENSZ-ben

Kedden heves vita folyt az ENSZ Biztonsági Tanácsában izraeli és palesztin képviselők közt arról, hogy ki a felelős a zavargásokért. Az összecsapások azután kezdődtek, hogy Ariel Saron jobboldali ellenzéki politikus látogatást tett a Templom-hegyen, vagy ahogy a muszlimok nevezik, a Harem al-Sarifon. A zsidók és a muszlimok által egyaránt szentként tisztelt helyen állnak mind a második jeruzsálemi templom maradványai, mind az iszlám harmadik legfontosabb mecsete, az Al-Aksza. Saron látogatását több más felszólaló is provokatívnak nevezte, és elítélte.

A BT más felszólalói közül is többen túlzott erőszak alkalmazása miatt kritizálták Izraelt. Az izraeli hadsereg több ízben helikopterekkel és tankokkal vonult fel a gyakran csak kövekkel és petróleumbombákkal felszerelt palesztinok ellen. A palesztin ENSZ-megfigyelő, Nasszer al-Kidva kérte a tanácsot, hogy vessen véget Izrael ,,brutális akciójának" és a nemzetközi törvények megsértésének. Al-Kidva szerint az izraeli hadsereg több tagja háborús bűnöket követett el, és ezért bíróság elé kell állniuk.

Az izraeli ENSZ-nagykövet, Yehuda Lancry visszautasította a vádakat és a Palesztin Hatóságot vádolta az erőszak elharapózásáért. Nem igaz, mondta, hogy békés demonstrálókra támadnak. Jól szervezett, erőszakos fellépéssel nézünk szembe mind Ciszjordániában, mind a Gáza-övezetben - mondta Lancry.

Elhúzódó harcok, akadozó békefolyamat

A harcok tegnap késő estig folytak, a Gáza-övezetben az izraeliek rakétákkal támadták az arab állásokat, Ciszjordániában pedig korábban visszavont tankokat is bevetettek. A keddi összecsapásokban legalább négyen meghaltak.

Az izraeli-palesztin békefolyamat korábban azért rekedt meg, mert a felek nem tudtak megegyezni Jeruzsálem hovatartozásában. A szent várost mind az arab, mind az izraeli fél saját fővárosául szeretné. Elemzők szerint a most kirobbant összecsapások komolyan visszavethetik a tárgyalások menetét, bár egyesek szerint nem elképzelhetetlen, hogy a palesztin vezetésnek érdekében áll az összetűzések folytatása, a közvélemény befolyásolása érdekében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!