Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Folytatja a harcot a neonácik ellen a megkéselt rendőrfőnök

2008.12.19. 14:12
Elhagyta a kórházat az egy héttel ezelőtt megkéselt passaui rendőrkapitány, aki ellen feltehetően neonácik követtek el merényletet. A rendőrfőnök harcot hirdetett a szélsőségesek ellen.

Szándékosan nem titokban, a hátsó bejáraton távozott a passaui kórházból az 52 éves Alois Mannichl. A passaui rendőrfőkapitány ezzel is azt akarta demonstrálni, hogy a szélsőségesektől nem szabad félni, írta a német Bild című újság.

Az enyhén bicegő rendőrkapitány azt mondta: a gyáva támadás nem tántorítja el a szélsőségesek elleni további harctól. Az ügyben a német kancellár is megszólalt. „Ha az állam képviselőjét vagy bárki mást szélsőségesek megtámadnak, akkor az a támadás mindannyiunk ellen irányul" - mondta Angela Merkel.

A rendőrkapitány lakásába múlt hét szombaton csöngetett be egy ismeretlen férfi. Amikor a rendőr ajtót nyitott, a támadó „balos disznónak"nevezte a kapitányt, „nem fogsz a bajtársaink sírján taposni", mondta, majd „üdvözletét küldi a nemzeti ellenállás" felkiáltással hason szúrta a rendőrt. A támadó ezután beugrott a ház előtt várakozó autóba és elmenekült.

A rendőrség gyanúja szerint neonácik akartak bosszút állni, Mannichl ugyanis keményen fellépett a szélsőjobboldali megmozdulások ellen. Júliusban az egyik neonáci vezető temetésén valaki egy horogkeresztes zászlót dobott be a sírba. A rendőrkapitány a temetés után kiásatta a sírt, és kivetette a zászlót.

Nemrégiben a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) azzal vádolta meg a passaui rendőrfőnököt, hogy a két világháborúban meghalt áldozatok emlékére tartott, november 16-i nemzeti gyásznapon "zaklatta" a szélsőséges párt képviselőit. A rendőrfőnök nevét, képét és lakcímét ezután több szélsőjobboldali honlapon közzétették.  • Bérelnék
  • Hírek