Pataki tisztázva

2000.05.03. 14:06
New York állam etikai bizottsága megállapította, hogy George Pataki, az állam magyar származású kormányzója nem sértett törvényt, mikor elfogadta, hogy 1995-ös és 1996-os magyarországi útját a Magyar-Amerikai Kereskedelmi Kamara finanszírozza - közölte szerdán a New York Times.
A három társadalmi szervezet által megfogalmazott vád szerint a Kamara az utak finanszírozására olyan cégektől kapott pénzt, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az állammal, illetve Pataki hivatalánál lobbiznak - az ilyen típusú támogatást pedig az állam törvényei tiltják.

George Pataki és felesége
A vizsgálat 1999 őszén indult, amikor a New York Timesban több cikk is megjelent, amikben arról volt szó, hogy a vállalatoktól érkező 5 és 20 ezer dollár közötti összegek a félig vakáció, félig hivatalos látogatás jellegű utak költségeit fedezték.

A bizottság nem talált rá bizonyítékot, hogy Pataki vagy adminisztrációjának bármely tagja tudott volna arról, hogy a Kamara a Philip Morristól, a Pepsicótól, a Pfizertől és a Bristol-Myers Squibbtől pénzt kapott az utazások költségeinek fedezésére. A vizsgálat eredményét Donald P. Berens, a bizottság elnöke levélben közölte az érintett szervezetekkel.

Pataki Giuliani helyett?

Ha Rudolf Giuliani, New York város polgármestere úgy döntene, hogy nem indul a szenátusi választásokon, akkor Pataki lenne a megfelelő republikánus jelölt - legalábbis a new yorkiak szerint: derül ki a Zogby/New York Post/Fox 5 közös felméréséből. A megkérdezettek 41 százaléka voksolt Pataki mellett, 14 százalék Rick Lazio, long islandi képviselő mellett, 6 százalék Joseph Bruno mellett - míg 30 százalék nem tudott dönteni. Egyébként ez az a szenátusi hely, amiért Clinton elnök felesége, Hillary Rodham Clinton is indul. Giuliani kilépésének lehetősége akkor merült fel, mikor a polgármester csütörtökön bejelentette, hogy korai, gyógyítható stádiumban lévő prosztata rákot diagnosztizáltak nála, és még nem tudja, hogy ez mennyiben befolyásolja majd kampányát.

Forrás: dailynews.yahoo.com

,,A bizottság megállapította, hogy sem a kormányzó, sem hivatalának tagjai nem sértettek törvényt, illetve nem próbálták az előírásokat megkerülni a kormányzó utazásainak finanszírozása kapcsán" - szerepel a levélben.

Mr. Berens azt is megjegyezte, hogy az első út előtt a kormányzó hivatalának egy alkalmazottja megkérdezte a bizottságot, ellenőrizniük kell-e a kamara pénzügyeit, de a válasz akkor nem volt. A bizottság akkor azért engedélyezte az utak pénzelését, mert a Kamarának nincs üzleti érdekeltsége az államban.

1999 őszén ugyan még mind a Kamara, mind a vállalatok azt állították, hogy a cégektől érkező pénzek nem az utak finanszírozására szolgálnak, és a vizsgálat most bebizonyította, hogy mégis - a bizottság ennek ellenére nem kezdeményez eljárást az érintettek ellen.

A vizsgálat eredményére reagálva Michael McKeon, Pataki szóvivője azt nyilatkozta: ,,Mi eddig is állítottuk, hogy amit tettünk, az helyes volt. A bizottság igazolta, hogy mi az ő tanácsaik alapján jártunk el, és ugyanúgy viselkedtünk, ahogy a korábbi kormányzói adminisztrációk."

Blair Horner a New York-i Közérdekű Kutatócsoport (a vizsgálatot kezdeményező egyik szervezet) elnöke szerint ijesztő, hogy a hivatal egyetlen munkatársa sem ellenőrizte a finanszírozás hátterét. Szarka-Elling Mónika, a Kamara elnöke azt állítja, hogy nem tudta, a vállalatok milyen célból adtak pénzt nekik. A Philip Morris szóvivője nem kommentálta a történteket.



  • Tippek
  • Csok