Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Patriotokat telepíthetnek Magyarországra

2004.05.12. 17:39
Patriot PAC-3-as rakétaütegeket vagy befogó-tűzvezető radarállomásokat állíthatnak fel Magyarországon, értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy már régóta folynak a tárgyalásokat az amerikaiak és a magyar Külügyminisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal magas rangú képviselői között. Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke szerint parlamenti felhatalmazás kell az esetleges telepítéshez. A lap értesüléseit szerdán a kormányszóvivő cáfolta, mint mondta csak tájékozódnak az ügyben.
Magyarország is bekapcsolódhat - a nemzetközi terrorizmusellenes harc keretében - az ellenséges ballisztikus rakétatámadások meghiúsításába, írja a Népszabadság. Ennek keretében amerikai gyártmányú Patriot PAC-3-as rakétaütegeket vagy befogó-tűzvezető radarállomásokat állíthatnak fel hazánk területén.

Ártalmatlanná tehetik

Nem tárgyalnak, tájékozódnak
A kormányszóvivő szerint a rakétavédelmi rendszer telepítéséről nem folyik, és nem is folytak titkos tárgyalások, Gál J. Zoltán elmondása szerint Magyarország NATO-tagként tájékozódik, hogy az évek óta napirenden lévő rendszer mennyiben, és miként szolgálhatja Magyarország biztonságát - közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

"Döntési helyzet nincs - jelentette ki - ha egyszer lesz, akkor a kormány az ország biztonsága szempontjából fog mérlegelni."

Szakértők szerint Magyarország földrajzi helyzete kedvező az amerikai feltételezések szerint Észak-Koreából vagy Iránból esetlegesen várható ellenséges rakétatámadás elhárítására. Egyelőre egyik, a George Bush elnök által a "gonosz tengelyéhez" sorolt, államnak sincs interkontinentális rakétája, valamint támadórakéta orrába elhelyezhető nukleáris fegyvere. A vegyi vagy biológiai tömegpusztító fegyvert viszont az ellenrakéták megbízhatóan ártalmatlanná tehetik.

A Patriotokat nem a NATO, hanem az USA telepítené Magyarországra, de mindkettőhöz parlamenti felhatalmazás kellene, nyilatkozta az Indexnek Karsai Péter, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának MDF-es alelnöke. Az amerikaiak egy folyosóban - Magyarország mellett Szlovákia és Lengyelország területén - telepítenék a Patriotokat. A bizottságban egyelőre nem került szóba az esetleges telepítés ügye, de Karsai szerint ellenérzéseket keltene. "Ha egy ország rakétákat telepít, akkor célponttá válhat" - mondja a bizottsági alelnök, aki szerint a mi biztonságunkat is szolgálják a rakéták.

Hosszabb ideje folynak

Az ellenséges ballisztikus rakéták elfogásának a technológiája harminc éve létezik, ez azonban nukleáris töltetű ellenrakéták felrobbantásán alapul. A világűr határán, negyven-száz kilométer magasságban, felrobbantott ellenrakéta a védekező országban is kárt tehet, írja a Népszabadság. Karsai is emiatt aggódik, mert súlyos katasztrófával járna, ha például egy London felé tartó, atomtöltettel rendelkező rakétát semmisítenénk meg országunk légtere fölött.

A Patriotok - jegyzi meg a Népszabadság - nem működnek megbízhatóan, Irak 1991-es Izrael elleni támadásánál és a 2003-as iraki háborúban is sokat hibáztak. A lap szerint már hosszabb ideje folynak tárgyalások az amerikaiak és a Külügyminisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal magas rangú képviselői között.

A Patriot légvédelmi rendszer
#alt#
PAC-3 Patriot
Az amerikai fejlesztésű és gyártású Patriot légvédelmi rendszert ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek, és támadó harci repülők elleni védekezésre állították hadrendbe többek között az Egyesült Államokban, Németországban, Görögországban, Izraelben, Japánban, Kuvaitban. A MIM-104 kódjelű Patriotot a massachusettsi Rytheon, és a floridai Lockheed Martin gyártja. Széles körben ismertté a kuvaiti válság idején vált, amikor Irak Scud rakétákat lőtt Izrael területére. Akkor az Egyesült Államok több Patriotot is szállított a háborúból kimaradni szándékozó államba a légvédelem megerősítése érdekében. Az iraki háború kezdetekor főként Kuvaitba telepítették a rakétaelhárító rendszert, aminek köszönhetően több ellenséges föld-föld rakétát semmisítettek meg a legújabb fejlesztésű vezérlőrendszerrel ellátott PAC-3 Patriot rakéták.

A Patriot rakétái TVM (track-via-missile, rakéta-nyomkövető) irányzórendszerrel működnek, amelynek korrekciós parancsait a mobil támadásirányító központból (ECC) kapja a kilőtt elhárítórakéta, aminek 90 kilogrammos robbanótöltetét a vezérlőegység mögött helyezték el. A rakéták hetven kilométer sugarú körben, és több mint 24 kilométeres magasságig képesek a támadó cél megsemmisítésére.

A rakétákat M901-es mobil kilövőállványról indítják, egy-egy ilyen kilövőrendszer négy Patriot rakéta kilövésére alkalmas, távirányítással. A Patriot renszer egyetlen ember által működtetett része az AN/MSQ-104 támadásirányító állomás (ECS), ami a kilövőállvánnyal, más Patriot-rendszerekkel, és a hadműveleti parancsnoksággal áll összeköttetésben. Az ECS-ben háromfős személyzet dolgozik.

A rendszer talán legfontosabb része a 100 kilométer hatótávolságú AN/MPQ-53 radar, ami a keresésen és bemérésen túl a célpont-felismerésben, és -azonosításban is segíti a légvédelmet, és egyszerre akár száz célpont követésére, és kilenc célpont támadásvezérlésére is képes.

Forrás: army-technology.com