Viola
-6 °C
-2 °C

Amerika Patriotokat kér Németországtól

2002.11.24. 13:29
Az Egyesült Államok azt kérte Németországtól, hogy egy esetleges Irak elleni háborúban bocsásson rendelkezésre Patriot típusú légvédelmi rakétákat - közölték kormánytisztviselők a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunggal. Mint a vasárnapi lap írja, nyitva maradt, hogy a fegyvereket hol helyeznék el.
"Kitartunk amellett, hogy egy háborúban nem akarunk részt venni aktívan" - nyilatkozta egy meg nem nevezett kormánytisztviselő, hozzátéve, hogy amennyiben a rakéták Izrael védelmére kellenének, Németország nehezen tudna nemet mondani. Washington aziránt is érdeklődött Berlinnél, hogy a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés céljait szolgáló, Kuvaitban állomásozó különleges német felderítő páncélosokat szabad-e használni egy Irak elleni háborúban.

A tankokat is használhatják

A válasz a vasárnapi német lap szerint nemleges volt, de Hans-Ulrich Klose, a szociáldemokraták (SPD) külpolitikai szakértője, a Bundestag külügyi bizottságának alelnöke egy másik német lapban nem zárta ki, hogy a páncélosokat az iraki határ térségében bevetnék. "Amennyiben a kuvaiti-iraki határtérségben biológiai, vagy vegyi fegyvereket vetnének be, a német páncélosoknak segíteniük kell" - közölte Klose. A Róka névre keresztelt páncélosok atom-, biológiai és vegyi hadviselés körülményei közepette is működnek.

Hans Georg Wagner, a védelmi minisztérium államtitkára a Saarbrücker Zeitungban "természetesnek" mondta, hogy a német páncélosokat használnák, amennyiben például Irak támadná a Kuvaitban lévő amerikai csapatokat. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tudomása szerint a német válasz abban az értelemben nemleges, hogy az amerikaiak a művelet tervezésekor ne számoljanak a páncélosokkal.

A támaszpontokat felajánlották

A washingtoni kormány néhány nappal ezelőtt kereste meg a német kormányt azzal, hogy milyen támogatásra számíthatna egy Irak elleni háború esetén. Gerhard Schröder kancellár Prágában erről úgy nyilatkozott, hogy a szövetségesek használhatják a német légteret és támaszpontjaikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!