Sára, Márió
2 °C
6 °C

Leverték a Sao Paulo-i börtönlázadásokat

2006.05.16. 22:00
Mintegy kétszáz túsz kiszabadításával a brazil rendfenntartó erők véget vetettek a Sao Paulo-i börtönlázadásoknak. A legfrissebb adatok szerint 133-an haltak meg a szervezett alvilág által végrehajtott összehangolt támadássorozatban.

Mintegy kétszáz túsz kiszabadításával a brazil rendfenntartó erők véget vetettek a Sao Paulo szövetségi állam fegyintézeteiben a hét végén kitört lázadásoknak - közölték a helyi büntetés-végrehajtási hatóságok. A legfrissebb adatok szerint 133-an haltak meg a szervezett alvilág által végrehajtott összehangolt támadássorozatban, amelynek része volt az állam számos fegyintézetében a hét végén kitört lázadás.

A hivatalos mérleg szerint 115-en különböző támadások áldozatává váltak, míg a kiterjedt börtönlázadásokban 18 fogoly vesztette életét. A rendfenntartó erők intézményei és polgári célpontok ellen péntek este óta végrehajtott 251 fegyveres támadás 32 rendőr, illetve civil biztonsági ember, nyolc börtönőr, négy járókelő és 71 támadó életébe került.

A rendfenntartó erők soraiban 37-en, a lakosságból 16-an sebesültek meg. Sebesült támadókról nem közöltek adatokat. A rendőrség saját közlése szerint 115 bűnözőt vett őrizetbe, és 113 fegyvert foglalt le. A zavargások legalább 97 halálos áldozatot követeltek, a börtönlázadásokban mintegy 13 rab is meghalt.

Az erőszakos eseményeket a Primeiro Comando da Capital-PCC (A Főváros Első Kommandója) nevet viselő szervezett bűnözői csoport tagjainak tulajdonítják a hatóságok.

Luiz Inácio da Silva brazil elnök súlyos provokációnak, a szervezett bűnözés erőszakos mivolta nyilvánvaló megmutatkozásának minősítette az eseményeket. Az államfő hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy mindent megtegyenek a bűnözők megfékezésére.

A mészárlássorozat válasz arra, hogy csütörtökön 765 foglyot - köztük a PCC börtönben lévő vezetőit - az állam középső részéből két, szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, megakadályozandó egy nagyszabású börtönlázadást.

A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadássorozat kezdetét vette. Értesülések szerint a bűnözői csoport vezetői mobiltelefonjaik segítségével adtak utasítást a támadásokra.

A PCC gyakran szervez börtönlázadásokat. Az egyik legtöbb halálos áldozattal járó ilyen akciójukat 2001 februárjában hajtották végre. Akkor 29 egyidejű zendülést koordináltak, amelyben harmincan vesztették életüket - többségükben a rivális bandák tagjai.