Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Terrorista kiképzőtábort számoltak fel Szerbiában

2007.03.17. 18:19
Terrorista kiképzőtábor felszámolásáról és négy gyanúsított letartóztatásáról adott hír szombaton a szerb rendőrség.

A szerb rendőrség közleménye szerint a Novi Pazar környékén lévő hegyekben sátrakat találtak és egy barlangot, ahol a kiképzés folyt. A rendőrök nagy mennyiségű plasztik robbanóanyagot, lőszert, maszkokat, katonai egyenruhákat, pokolgépeket, élelmiszert, vizet, terrorista propaganda anyagokat, katonai túlélési kézikönyvet, térképeket és több CD-t foglaltak le.

A négy letartóztatott személy Novi Pazarból származó muzulmán. Ez település a Boszniával és Montenegróval határos országrész, az úgynevezett Szandzsák központja, ahol jobbára muzulmánok laknak. Egy további gyanúsított elmenekült. A közlemény nem tér ki arra, hogy a gyanúsítottak Szerbiában vagy máshol terveztek-e terrorcselekményeket, s hogy vannak-e kapcsolataik más iszlamista terrorcsoportokkal.

Nyugati hírszerzési jelentésekben nemrég felmerült, hogy a Szandzsák és a szomszédos Bosznia muzulmánok lakta vidéke ideális toborzóhelye lehetne az úgynevezett "fehér al-Kaidának", azaz olyan, európai kinézetű terroristáknak, akik könnyebben juthatnának be a nyugat-európai és amerikai városokba terrortámadások végrehajtása céljából. A Szandzsákban aktívan jelen van az iszlám vahhábita ága, amelyhez olyan szélsőségesek tartoznak, mint Oszama bin Laden is.