Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Népszavazás dönthet az izraeli-palesztin békéről

2006.05.04. 13:02
A béketárgyalások felújítását javasolta a hivatalba lépő új izraeli kormánynak Mahmud Abbasz palesztin elnök, aki szerint népszavazás dönthetne a megegyezésről. Szerinte a palesztin nép békepárti, mondta egy izraeli napilapnak adott nyilatkozatában. Olmert nyitott lehet az egyeztetésre, de Hamaszra nehezedő nyomáson nem könnyítene.

Mahmud Abbasz palesztin elnök a béketárgyalások felújítását javasolta a csütörtökön hivatalba lépő új izraeli kormánynak, és kilátásba helyezte, hogy a béketárgyalásokat ellenző radikális Hamasz-szervezet kormányának megkerülésével népszavazásra bocsátaná az esetleg létrejövő egyezséget.

"Izraelnek a Hamasz kormányra jutása ellenére sem kellene kerülnie a palesztinokkal folytatott tárgyalások felújítását, hiszen a béketárgyalások eredményét (a radikális szervezet kormányának megkerülésével) referendumra lehet bocsátani" - mondta a palesztin elnök a Maariv című izraeli lapnak adott nyilatkozatában. Kifejezte azt a meggyőződését a csütörtökön közölt interjúban, hogy a palesztinok túlnyomó többsége békepárti és híve a megegyezésnek Izraellel.

Olmert nem tágít

Névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselők szerint Ehud Olmert hivatalba lépő izraeli kormányfő néhány héten belül találkozik Abbasszal, de a béketárgyalások felújításának kevés az esélye, amíg a Hamasz vezette palesztin kormány le nem mond az erőszak alkalmazásáról, el nem ismeri Izraelt és a már korábban kötött békemegállapodásokat.

A Hamasz ellenzi a tárgyalásokat, és a fegyveres harc folytatását hirdeti a palesztin területek izraeli megszállásának teljes megszűnéséig, noha egyelőre tiszteletben tartja a bő egy évvel ezelőtt létrejött izraeli-palesztin tűzszünetet. A radikális szervezet csaknem hatvan robbantásos merényletet hajtott végre izraeliek ellen a második intifáda kezdete, 2000 ősze óta.

Akár egyoldalúan is

Olmert fogadkozott a nemrégiben lezajlott izraeli parlamenti választások kampányában, hogy 2010-ig felszámolja Ciszjordániában az elszigetelt zsidó telepeket, ám egyszersmind megerősíti a telepek jelentősebb tömbjeit, kijelölve ezzel a zsidó állam állandó határait. Többször kijelentette, hogy Izrael egyoldalúan fogja véghezvinni ezt a folyamatot, ha nem jön létre egyezség a palesztinokkal.

Palesztin részről visszautasítják Olmert tervét, mert annak megvalósulása megítélésük szerint egyet jelentene Ciszjordánia egy részének annektálásával. A palesztinok az Izrael által 1967-ben megszállt Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén szeretnék létrehozni saját államukat. A szintén 67-ben elfoglalt Gázai övezet megszállása tavaly megszűnt, Izrael ugyanis augusztusban egyoldalúan kivonult a területről.

Palesztin és izraeli nők a békéért

NewYorkban tartja találkozóját az ENSZ képviselőivel egy kizárólag nőkből álló nemzetközi bizottság, amelynek célja, hogy a nők fontosabb szerepet játszhassanak az izraeli-palesztin békefolyamatban. Nyilatkozatukban a béketárgyalások folytatását sürgették a két fél politikai nézeteltérései ellenére. A Nemzetközi Nőbizottság 2005 júliusában kezdte meg munkáját 20 palesztin nő, 20 izraeli nő, és további 20 különböző ország női küldötteinek részvételével.

„Egy ilyen típusú konfliktusnak nem lehetnek vesztesei, ha valaki mégis úgy érzi, vereséget szenvedett, az már nem béke” – mondta el Maha Abu Daiyeh Samasz, a Nők Jogi Tanácsadóközpontja nevű palesztin civil szervezet igazgatója.

„Nőként kulcsszerepünk lehet abban, hogy hosszútávra szóló megoldást találjunk, hogy újra felélesszük a társadalmi párbeszédet, és megmutassuk, hogy másképp is lehetne élni” – fogalmazott Naomi Hazan, a Kneszet volt szóvivője, és a Merec párt jelenlegi képviselője.

A delegáció tagjai csütörtökön az amerikai kongresszus képviselőivel és Condoleezza Rice külügyminiszterrel egyeztetnek a béketárgyalások felújításának kérdéséről. (AP)