Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Letartóztatták Pearl feltételezett elrablóját

2002.02.12. 13:56
A pakisztáni rendőrség letartóztatta Omar Szaid sejket, akit azzal gyanúsítanak, hogy felelős a Wall Street Journal újságírójának, Daniel Pearlnek az elrablásáért-jelentette a CNN kedden.
A Nagy-Britanniában tanult Ahmed Omar Szaid - általában "Omar sejknek"-nak nevezték - mindeddig mindig egérutat nyert a rendőrség elől. A pakisztáni rendőrség úgy hiszi, hogy a valószínűleg bin Laden al-Kaida szervezetéhez köthető Omar, összefüggésbe hozható az emberrablással kapcsolatban küldött e-mailekkel. A Daniel Pearl elrablásában való közreműködés vádjával már korábban letartóztatott férfiak továbbra is őrizetben maradnak, és 14 napon belül tárgyalja ügyüket a pakisztáni terrorista-ellenes bíróság.

A férfiak a pakisztáni anti-terrorista törvény új kiegészítése alapján állnak a bíróság elé. Egyikük ügyvédje azt nyilatkozta, hogy még nem beszélhetett ügyfelével. A rendőrség azzal gyanúsítja a férfiakat, hogy ők küldték e-mailben a Pearlt fogságban ábrázoló fotókat.

Pearl még január 23-án tűnt el Karacsiban, amikor egy szélsőséges iszlám csoport vezetőjével akart tárgyalni. A Wall Street Journal újságírója eltűnése előtt egy cikken dolgozott, amely a "cipőbombás" Richard Reid és al-Kaida hálózat közti kapcsolatról szólt volna.