Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Meghalt a túszul ejtett újságíró

2002.02.14. 10:15
Daniel Pearl halott - nyilatkozta a bíróságon az amerikai újságíró elrablásával kapcsolatban letartóztatott Omar Szaid sejk. Csütörtöki állításai ellentmondanak a keddi letartóztatásakor mondottaknak, miszerint Pearl él, és Karacsiban tartják fogva. A Wall Street Journal riportere január 23-án tűnt el Karacsiban.

Ahmed Omar Szaid sejk - akit kedden a Wall Street Journal riporterének elrablása kapcsán tartóztatták le - csütörtöki nyilatkozata szerint Daniel Pearl újságíró halott. A gyanúsított a Karacsi bíróságon azt nyilatkozta: "Én úgy tudom, Pearl halott". A Pakisztánban letartóztatott Omar Szaid sejket, az újonnan elfogadott anti-terrorista törvények értelmében állították soron kívül bíróság elé.

Letartóztatásakor a sejk mást mondott

A sejk csütörtöki állításai ellentmondanak keddi, letartóztatásakor tett nyilatkozatának. Akkor azt mondta az őt letartóztató rendőröknek: Pearl életben van, és Karacsiban tartják fogva. A rendőrség akkor reménykedett, hogy a január 23. óta tartó emberrablási ügynek hamarosan vége lesz.

Omar Szaid sejk csütörtöki bírósági megjelenésén egy nyilatkozatot is felolvasott, ebben elmondja, hogy nem kívánja megvédeni magát egyetlen, Pearl elrablásával kapcsolatos váddal szemben sem. Az ügyet vezető főügyész a nyilatkozatot úgy értelmezte, hogy a sejk beismerte bűnösségét. Omar Szaidot a vizsgálatok és a bírósági tárgyalás végéig őrizetében tartják.

Pearl január 23-án tűnt el

Daniel Pearl, a Wall Street Journal riportere még január 23-án tűnt el Karacsiban, amikor egy szélsőséges iszlám csoport vezetőjével akart tárgyalni. Az újságíró eltűnése előtt egy cikken dolgozott, amely a "cipőbombás" Richard Reid és al-Kaida hálózat közti kapcsolatról szólt volna. Pearl halálhírét már korábban, egy e-mailban is "elújságolták". A pakisztáni rendőrség szerint a február eleji üzenetet egy karacsi fiú küldte, aki csupán ugratni akarta az újságírókat és a nyomozókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!