Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elfogták Daniel Pearl gyilkosát

2002.09.17. 18:16
Rendőrségi jelentések szerint a Karacsiban letartóztatott al-Kaida terroristák között azonosították a Wall Street Journal januárban eltűnt újságírójának egyik gyilkosát.
A rendőrség neve elhallgatását kérő tisztviselője szerint az elkövetőt egy pakisztáni fogvatartott azonosította. Fazal Karim, akit egyelőre nem gyanúsítanak az újságíró meggyilkolásával kapcsolatos ügyben, 10 ember közül azonosította az elkövetőt. Binalsibot, a szeptember 11-i merényletek egyik fő szervezőjét, és társait egy szeptember 14-i razzia során tartóztatta le a pakisztáni rendőrség.

Muszaraf elnök szerint a letartóztatás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a pakisztáni hatóságok sikeresen törték meg az országban bujkáló terroristák ellenállást. Ezeknek a tényeknek a tükrében beigazolódhat az a régóta fennálló feltételezés, miszerint az al-Kaidának is köze volt az újságíró elrablásához.

Előzmények

Pearl feldarabolt holttestére májusban találtak rá egy Karacsi közelében lévő elhagyott épület mellett. A 39 éves újságíró január 23-án tűnt el Karacsiban, amikor szélsőséges iszlám fegyveresekkel akart találkozni, hogy egy meghiúsult terrormerénylettel kapcsolatban gyűjtsön adatokat. Az egyik merénylő feltételezhetően tagja volt az al-Kaidának.

Az újságíró eltűnését követően az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetsége zsaroló leveleket kapott, amelyekben az elrablók tálib fegyveresek szabadon bocsátását követelték. A szabadon bocsátáshoz 24 órás határidőt szabtak, ennek leteltével kivégezték az újságírót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!