Halott a Wall Street Journal elrabolt újságírója

2002.02.21. 23:58
Halott a Wall Street Journal Pakisztánban elrabolt munkatársa - jelentette a CNN vezető politkusokra hivatkozva. A forrás szerint az FBI cáfolhatatlan videófelvételeket kapott a 38 éves Daniel Pearl haláláról. Az amerikai tudósítót január 23-án rabolták el iszlám fundamentalisták.
Meghalt az az újságíró, akit Pakisztánban raboltak el közel egy hónappal ezelőtt - jelentette a CNN és a riporter munkaadója, a The Wall Street Journal című napilapban csütörtökön Washingtonban.

A 38 éves Daniel Pearlt a lap szerint elrablói gyilkolták meg. Az újság az amerikai külügyminisztériumra és a pakisztáni rendőrségre hivatkozott közlésekor, a külügy pedig egy videofelvételre, amelyet állítólag az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) illetékesei is láttak.

Az amerikai külügyminisztérium később közleményben erősítette meg, hogy az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetségétől bizonyítékokat kapott Pearl halálára. A tárca kötelességének megfelelően már értesítette Pearl családját, és részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak - derül ki Richard Boucher szóvivő közleményéből.

Pearl Karacsi városában tűnt el január 23-án, miközben oknyomozó riporton dolgozott iszlám körökben. Elrablásával is iszlám szélsőségeseket gyanúsítanak.

Az esettel kapcsolatban letartóztatott Ahmed Omar Szaid sejk egy korábbi bírósági vallomásban már azt nyilatkozta, hogy az újságíró halott. A Pakisztánban letartóztatott Omar Szaid sejket az újonnan elfogadott anti-terrorista törvények értelmében állították soron kívül bíróság elé.

A Wall Street Journal szerkesztősége közleményt adott ki, amelyben barbár tettnek, az igaz pakisztániak szégyenének nevezte a történteket. Az újság egyben mély gyászának adott hangot megbecsült dolgozójának tragikus sorsával kapcsolatban.

Pearl hetedik hónapban lévő terhes feleségét hagyta maga után.  • Tippek
  • Hírek