16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Végleg kizárnák a pedofil papokat

2002.06.13. 17:04
Válságüléssé alakult a katolikus püspöki kar éves konferenciája az amerikai egyházat megrázó pedofil-botrányok után. Miután négy püspök és kétszázötven pap ellen indult nyomozás, a katolikus hivők a zéró tolerancia bevezetését várják a vétkező papok ellen. A liberális szárny kolostorba küldené a vétkes papokat.
Az amerikai katolikus egyház történetének legfontosabb püspöki konferenciáját tartják a texasi Dallasban. A pedofil-ügyektől megroppant egyház most a nyilvánosság előtt kénytelen a vétkező papok jövőbeni sorsáról dönteni. Eddig négy püspök és kétszázötven pap mondott le megbízatásáról vagy veszítette el azt pedofil vádak miatt - írja a BBC.

Százmillió dolláros kártérítés a tét

A botrány Paul Shanely bostoni pap letartóztatása után robbant ki. Az Elidegenített Fiúkért Missziót 1970-ben beindító, nyugalmazott lelkész ellen egy most 24 éves egykori áldozatának vallomása alapján indult eljárás - jelentette a CNN. Azóta a folyamatosan gyarapodó feljelentések miatt eddig két pap követett el öngyilkosságot, egyre pedig rálőttek. Összesen háromszáz esetben indítottak eljárást pedofil egyházfik ellen, a kártérítési perek végösszege több száz millió dollár lehet.

Titokban tartották

Az esetek olyan mély válságot eredményeztek az egyházban, hogy áprilisban a pápánál rendeztek addig precedens nélküli találkozót a pedofil-kérdésről. Sok egyesült államokbeli katolikus a "zéró tolerancia elv" bevezetését várja a püspöki konferenciától - írja a BBC. Hagyományosan a helyi egyházközség kezelte a pedofil-vádakat, általában a vétkező pap csendes áthelyezésével egy másik egyházközségbe.

Most azonban olyan szintű felháborodást váltottak ki a hívők körében a napvilágra került esetek, illetve azok korábbi elhallgatása, hogy az egyház vezetői határozott akcióra kényszerülnek. A konferencia egy dokumentum-tervezet elfogadásáról kíván szavazni, melynek címe Charta a Gyermekek és Fiatal Felnőttek védelméről.

Sajnálják

Sajnáljuk és őszintén bánjuk - fogalmaz a szöveg a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban. Elemzők szerint a konferencia sok résztvevője pártolja, hogy az egyszer bűnbe eső papokat is kizárják a hivatásukból. Az egyetlen elfogadható álláspont megszavazását javaslom a kollégáimnak a szexuális zaklatási ügyekre: zéró tolerancia, függetlenül az elkövetés idejétől - nyilatkozta a BBC-nek Roger Mahony bíboros, Los Angeles érseke.

Egyes püspökök azonban nem szívesen lépnének fel a múltban vétkező, de azóta hivatásukat méltón betöltő papjaikkal szemben. Adam Maida bíboros, detroiti érsek javaslata szerint a múltban vétkező papokat kolostorba küldené a kizárás helyett, ahol folytathatnák papi hivatásukat.  • Hírek
  • Hírek