Őrizetbe vették Blair tanácsadóját

2007.01.19. 19:01
A nyomozás akadályozásával gyanúsítja Blair egyik közeli munkatársát a Munkáspárt zavaros pénzügyiet vizsgáló rendőrség. Ruth Turner tagadja a vádakat, Blair is kiállt tanácsadója mellett.

Péntek hajnalban őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadon bocsátották Ruth Turnert, Tony Blair kormányfő egyik közeli tanácsadóját, írja a BBC. Turner a kormány és a Munkáspárt parlamenti frakciója közötti összekötőként fontos munkatársa volt a kormányfőnek.

Turner a vádak szerint akadályozta a rendőrségi nyomozást a Munkáspárt zavaros kölcsönügyletei ügyében. A Munkáspárt a 2005-ös választási kampány előtt többmillió fontnyi kedvezményes kölcsönhöz jutott olyan magánszemélyektől, akik közül többen később nemesi rangot, így örökös felsőházi tagságot kaptak.

A brit törvények tiltják, hogy nemesi címet pénzért adjanak.

Turner közleményben tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. Blair szintén közleményben állt ki munkatársa mellett, mondván, "Ruth az egyik legbecsületesebb ember, akit nagyon tisztelek, és akiben továbbra is teljes mértékben megbízok".

Agnus MacNeil, a pénzen vett nemesség botrányt kirobbantó skót nacionalista képviselő szerint "most már Blair torka körül szorul a hurok". Tény, hogy Turnerrel együtt így már Blair négy közeli munkatársát vették őrizetbe az ügyben.  • Hírek
  • Hírek