Szorul a hurok Blair körül a pénzért vett nemesség botrányban

2007.01.31. 15:30
Tony Blair újabb bizalmasát gyanúsítja az igazságszolgáltatás akadályozásával, azaz lényegi információk elhallgatásával a Munkáspárt gyanús pénzügyeit vizsgáló Scotland Yard. A Munkáspárt Blair közvetlen felügyeletével folytatott választási kampányát barátilag finanszírozó milliomosok nemesi kinevezései egyre gyanúsabbak, de eddig még nem került elő perdöntő bizonyíték.

Őrizetbe vette a Scotland Yard Lord Levyt, Tony Blair egyik legfőbb bizalmasát, aki egyben a kormányfő választási kampányainak a pénzügyeit is intézte, írja a Guardian. A rendőrség tíz hónapja nyomoz a Munkáspárt gyanús pénzügyei után, és a szálak egyre inkább magához Blairhez vezetnek.

A Munkáspárt többmillió font kedvezményes hitelt kapott választási kampányához magánszemélyektől, akik közül később többen is nemesi címet kaptak. A brit törvények kifejezetten tiltják a nemesi címek vásárlását, ami a XIX. században még gyakorlat volt. A rendőrség azt vizsgálja, hogy van-e összefüggés a kedvezményes hitelek és a nemesi kinevezések között.


Lord Levy

A Munkáspárt kampányát Blair saját hatáskörébe vonta, így a pénzügyeket is a kormányfő stábja intézte. A nyomozás során ezért több közeli munkatársát és magát Blairt is meghallgatták, Lord Levy és Ruth Turner, Blair egyik legbizalmasabb tanácsadója ellen pedig az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vádat is emeltek.

Azaz, Levy és Turner a rendőrök szerint szándékosan félrevezette a nyomozókat.

Levy szóvivője a Guardian kérdésére tagadta a vádakat. "Lord Levy ma a rendőrség kérésének megfelelően megjelent a rendőrörsön, válaszolt a kérdésekre, a továbbiakban pedig, tekintettel a folyamatban lévő nyomozásra, nem kíván nyilatkozni" - mondta.

Blair Turnerhez hasonlóan Levyt is védelmébe vette és bizalmáról biztosította. A Guardian szerint ugyanakkor a kormányzat egyre idegesebb a kormányfő közeli munkatársai elleni vádemelések miatt. Leginkább a nyomozás elhúzódása miatt fanyalognak, de felmerült az is, hogy egyelőre még az is kérdéses, hogy rendelkezésre áll-e elég információ a nyomozás folytatásához.

Tény, hogy a Scotland Yardnak nincs könnyű dolga. Az, hogy a Munkáspárt kedvezményes kölcsönöket kapott, nem törvényellenes. Hogy ennek fejében nemesi címeket adományozott, az pedig nehezen bizonyítható. A nyomozók a Guardian értesülései szerint Lord Levy titkosított levelezését vizsgálják. Az ellene és Turner ellen emelt vád alapján pedig a rendőrök arra gyanakodhatnak, hogy a kormányfő bizalmasai fontos adatokat hallgathattak el.

A Scotland Yard vezetői mindenesetre ismételten kiálltak nyomozói mellett, és még egy munkáspárit politikus is a pártjukra állt, írja a Guardian. A pártelnöki posztra pályázó John McDonnell szerint "egyre zavartabbnak tűnik a Munkáspárt vezetősége ebben az ügyben. A rendőrség nyilvánvalóan úgy érzi, hogy nem kap meg minden információt".  • Hírek
  • Hírek