Erzsébet
1 °C
4 °C

A 'nép hőseire' emlékeztek Hongkongban

2002.05.27. 07:07
A 13 évvel ezelőtti, Tienanmen téri véres mészárlásra emlékeztek a tüntetők Hongkongban. A rendőrök nem avatkoztak be, bár megfigyelők szerint az 1997-ben kínai fennhatóság alá került Hongkong mostánaban nem igazán türelmes a bírálatokkal szemben.
Tüntetők százai - a szervezők szerint 1200-an - vonultak fel vasárnap Hongkong utcáin, hogy megemlékezzenek a pekingi Tienanmen téren 13 évvel ezelőtt történt mészárlásról, és követeljék a kínai "egypárti diktatúra" felszámolását.

A tiltakozók a Viktória angol királynőről elnevezett téren gyülekeztek, jelszavakat skandáltak és énekeltek, majd a hongkongi kormányhivatalok felé kezdtek vonulni. Néhány tüntető egy jelképes koporsót is vitt "Emlékezni fogunk a nép hőseire" felirattal.

A rendőrök hagyták

A rendőrök egy időre megállították a menetet, kifogásolva, hogy az annak élén haladó teherautón két férfi egy hangosbeszélő berendezést működtetett. A rendőrök végül továbbengedték őket, de kilátásba helyezték, hogy a két férfit feljelentik "szállítási szabálysértés" miatt.

A rendszer kritikusai szerint ez az incidens újabb jele annak, hogy a brit kézből 1997-ben kínai fennhatóság alá került Hongkong - bár még mindig nagyfokú autonómiát élvez, és a szólásszabadságnak alkotmányos garanciái vannak - már nem annyira türelmes a bíráló véleményekkel és főleg azok hangoztatásával szemben.

Kísérletezgetnek

Hongkong népe minden évben megemlékezik az 1989. június 4-i eseményekről, amikor a kormány brutálisan lesújtott a diákok demokráciát követelő tüntetésére a Tienanmen téren, több száz - talán több ezer - ember halálát okozva. Peking az akkori tüntetéseket továbbra is a kormány megdöntésére tett próbálkozásnak minősíti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?