Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A CIA pénzelte az EU reformja elleni ír kampányt?

2008.09.22. 21:51
Ki kell vizsgálni, igazak-e azok a feltételezések, amelyek szerint az Egyesült Államok állhatott az írországi népszavazáson a végül is sikeresnek bizonyult elutasító kampány mögött - mondta Daniel Cohn-Bendit német zöldpárti európai parlamenti képviselő az EP hétfői brüsszeli ülésén. Az elmúlt héten az ír sajtó arról írt, hogy az EU reformja elleni ír kampányt áttételesen a Pentagon, illetve a CIA finanszírozta.

"Erdekes dolog" lenne megtudni, ki állt az írországi ellenzők kampánya mögött, mondta a négy évtizeddel ezelőtti nyugat-európai diákmozgalmak egykori neves ideológusa. Cohn-Bendit az Európai Parlament elnökét az ügy tisztázására kérte, és úgy vélekedett, fel kell szólítani az uniós tagállamok kormányait képviselő Európai Tanácsot, valamint az EU legfőbb végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, hogy adjanak tájékoztatást a történtekről.

Az ír sajtó szerint az amerikai beavatkozás az oka az lett volna, hogy Európa "ne legyen túl erős". A lisszaboni szerződés ugyanis jelentős mértékben "áramvonalasítaná" az unió döntéshozatali mechanizmusát.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke - Cohn-Benditnek adott válaszában - egyetértett azzal, hogy "teljes átláthatóságra" van szükség az ügyben.

Az Európai Parlament elnöke emlékeztetett arra, hogy a nem-kampányt finanszírozó, Libertas nevű szervezet képviselője, Declan Ganley üzletember korábban azt állította: a támogatások kis összegűek voltak, és egyszerű polgároktól érkeztek. Most viszont beismerte, hogy szervezete 200 ezer eurót kapott magánforrásokból, valamint elismerte azt is, hogy a Pentagonnal katonai megbízásokról szóló, 200 millió dolláros nagyságrendű szerződéseket kötött.

"Nem engedhetjük meg, hogy Európa károkat szenvedjen, miközben az átláthatóságot követelők magukat nem vetik alá ugyanezen mércének" - mondta Pöttering, és támogatásáról biztosította az ügy kivizsgálását már megkezdő Dick Roche ír Európa-ügyi minisztert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!