A Pentagon csaknem "megvakult" a lebénult számítógépek miatt

2000.04.13. 13:21
Tavaly augusztusban az amerikai védelmi politikát súlyosan veszélyeztette a Pentagonban leállt egyik számítógép. A New York Times beszámolója szerint a védelmi minisztérium hosszú napokon keresztül képtelen volt kiértékelni a kémműholdak által továbbított képeket, és így gyakorlatilag megvakult. A Pentagon egyik hivatalnoka szerint ,,katasztrofális rendszerkiesésről" volt szó.

A Pentagon épülete
Megbolondultak a számítógépek
A számítógépek augusztus elején kezdtek megbolondulni a védelmi minisztérium fénykép- és térkép-kiértékelő részlegében, és a zavar majdnem egy hónapig elhúzódott. Augusztus néhány napjában a kiesés különösen súlyos volt. A meghibásodások akkor kezdődtek, amikor a részleg egy új számítógépes rendszert telepített.

Az amerikai kormány a helyzetet különösen drámainak minősítette, hiszen a kémműholdakat a nemzetvédelem egyik legfontosabb eszközei között tartják számon - írja a New York Times. A műholdak a nap 24 órájában információkat közvetítenek a Pentagon elemzőinek és a Fehér Háznak a világban történő csapatmozgásokról, katonai létesítmények vagy tiltott fegyverrendszerek építkezéseiről. Már az Öböl-háború előtt folyamatosan figyelték például Irak rejtett kémiaifegyver-gyárait.

Y2K: szintén megszakadt a kapcsolat

A 2000. év megérkezésekor néhány órára megszakadt a kapcsolat az USA egyik fontos kémműholdjával. Greenwichi idő szerint pénteken este 7-kor a földi irányító központ egyik számítógépe meghibásodott. Maga a műhold ekkor is rendesen dolgozott tovább, de az átvitel megszakadása miatt képtelen volt az információt továbbítani. Az illetékesek ebben az esetben azért adhattak azonnali tájékoztatást, mert a kiesés csak egy műholdat érintett, és a hibát 2 óra alatt kijavították.

A Pentagonba a kiesés alatt a műholdak rendben szállították ugyan a képeket, de az ezernyi felvételt számítógépek nélkül gyakorlatilag nem tudták kiértékelni. Csak a legsürgősebb esetekben tudtak kézi feldolgozással naprakész információkat szerezni. A Pentagon munkatársai ennek során a felvételeket lényegesen rosszabb felbontásban más számítógépek képernyőjén vizsgálgatták, majd telefonon keresztül a látottakat megpróbálták összefoglalni a Fehér Ház illetékeseinek. Mivel a számítógépes archívum is elérhetetlen volt, a friss felvételeket nem tudták összevetni a korábbi képekkel. Emiatt nem lehetett megállapítani, hogy egy új hadilétesítményt időközben továbbépítettek-e, vagy sem.