Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Terroristáknak is szállíthatott a Pentagon-labor

2003.10.07. 11:29
Biológia és vegyi fegyverek előállításához szükséges eszközökhöz juthattak terroristákhoz a védelmi minisztérium egyik laborjából. A Pentagon ugyanis nem ellenőrizte online vásárlóit, így fogalma sincs, kiknek szállították le az eszközöket.
A védelmi minisztérium egyik laboratóriuma nagy mennyiségben adott el vegyi és biológia fegyverek előállítására is alkalmas eszközöket, állítja az amerikai kongresszus egyik bizottsága. Az eszközök akár terroristák kezébe is juthattak, mert a Pentagon nem vizsgálta meg internetes vásárlóit. Nincsenek tisztában azzal, hogy ki vette meg ezeket az eszközöket, és milyen célokra használta őket.

Terrordiszkont

Az üggyel kapcsolatos eredményeket kedden hozza nyilvánosságra az albizottság, jelentette a BBC. Az albizottság elnöke, Christopher Shays képviselő kijelentette: "Nem hagyhatjuk, hogy a védelmi minisztérium potenciális bioterroristák diszkontáruházává váljon".

Ismeretlen vevők

Az albizottság egy fedőcégen keresztül vizsgálta, mennyire könnyű hozzájutni bizonyos eszközökhöz. A nyomozók maguk is megdöbbentek, hogy milyen könnyen tudtak centrifugákat, lepárlókat, bakterológiai inkubátorokat és védőöltözeteket vásárolni a honlapon. Az összes eszköz akár vegyi és biológiai fegyverek előállítására is alkalmas, és a vizsgálók szerint a Pentagon ráadásul nagyon "jutányos" árat állapított meg. A bizottság nyomozói azt is felfedték, hogy több csomagot ismeretlen egyiptomi és Fülöp-szigeteki vevőknek adtak el. Azt azonban az albizottság vizsgálata is megállapította, hogy ezek az eszközök kereskedelmi forgalomban is kaphatók.