Gerzson
-3 °C
3 °C

Százezer amerikait cserélnek le Irakban

2003.11.06. 14:55
Százezer amerikai katonai érkezik Irakba a jövő év elején, hogy felváltsa az ott szolgálókat. Ezzel egy időben megkezdik az Irakban állomásozó csapatok létszámának csökkentését is. Közben elfogták Szaddám Huszein egykori diktátor két tábornokát Falludzsa mellett.
Donald Rumsfeld jóváhagyta, hogy friss alakulatok váltsák fel az Irakban állomásozó amerikai csapatokat. A körülbelül százezer katona jövő év elején érkezik a közel-keleti országba. Közülük körülbelül negyvenezren vagy a Nemzeti Gárda vagy a tartalékosokhoz tartoznak, ám egy évet Irakban kell szolgálniuk.

Nem lelkesek

Korábban amerikaiak abban reménykedtek, hogy sikerül egy harmadik nemzetközi hadosztályt is létrehoznia. A jelek szerint azonban nem sikerült több országgal megállapodniuk, így várhatóán több ezer tengerészgyalogost kénytelen küldeni az Egyesült Államok, jelentette a CNN.

Rotáció és lefaragás

A Pentagon közölte, hogy a rotációs frissítés mellett mintegy harminc százalékkal csökkentik az Irakban állomásozó amerikai csapatok létszámát is. Ezért százharmincezer helyett jövőre körülbelül százezren szolgálnak majd az országban. A nyugalmasabb Moszul környékén szolgáló 101-es ejtőernyős hadosztály helyét például egy kisebb alakulat veszi át. Emellett a 4-ik gyalogos hadosztály és az első páncélos hadosztály is távozik áprilisban. A leszerelésről szóló hírt Peter Pace, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes elnöke közölte szerdán az amerikai törvényhozás alsóházában, a képviselőházban tartott bizottsági meghallgatásán.

Tábornokokat fogtak

Közben Falludzsában elfogták Szaddám Huszein egykori diktátor két tábornokát is., nem messze a vasárnapi, tizenöt amerikai életét követelő helikoptertámadás színhelyétől. A koalíciós erők azt feltételezik, hogy a két tábornok észt vett az ott állomásozó csapatok elleni támadások megszervezésében. Az amerikai csapatok számos fegyverre és nagy mennyiségű lőszerre bukkantak a környéken.