Viola
-6 °C
-2 °C

Szövetségeseit dezinformálná a Pentagon?

2002.12.16. 14:58
Sajtóértesülések szerint a Pentagonban heves vita folyik arról, hogy a közvélemény taktikai befolyásolását kiterjesszék-e a szövetséges államokra is. A tervek szerint a fő célpont Németország és Palesztina lehetne.
A New York Times értesülései szerint a Pentagon vizsgálja annak lehetőségét, hogy a hadsereg a szövetséges államok területén is folytasson taktikai befolyásoló tevékenységet. Az egyik fő célpont Németország lehetne, ahol a szeptember 11-i merényletek fő szervezése zajlott, de Palesztina neve is elhangzott a felvetéssel kapcsolatban. A cél az lenne, hogy pozitív képet alakítsanak ki az Államokról az egyes országokban, és hogy meggyőzzék a közvéleményt: az amerikai külpolitikai célok helyesek és támogatandók.

Eszközökben pedig nem válogatna a katonai apparátus. A megvalósítási tervekben szerepel a célországokban található amerika-ellenes muzulmán központok, adott esetben akár mecsetek és vallási vezetők hitelének rontása, sőt, titkos finanszírozású amerika-barát korániskolák beindítása. Ezekben a tervek szerint "toleránsabb koránoktatás" folyna. A nem muzulmán közvélemény megdolgozására újságírókat vetnének be, akik manipulatív, és esetleg dezinformációkat is tartalmazó cikkeikben szintén az Egyesült Államok céljainak támogatására ösztönöznék az olvasókat. Az ötlettár egészen az amerika-barát tüntetések szervezéséig terjed - jelentette a Pentagon meg nem nevezett tisztviselőire hivatkozva a New York Times.

Kegyes hazugságok?

Az efféle pszichológiai hadviselés nem ismeretlen egyetlen ország számára sem. Az amerikai vezetés már az öbölháború során is röplapokkal és rádióadásokkal próbált éket verni az iraki nép, a katonák és a diktátor közé. Azonban újdonság, hogy ezeket az eszközöket most baráti országokban vetnék be, és ez heves vitákat gerjesztett még a védelmi minisztériumon belül is. Mint egy névtelenséget kérő katonai tisztviselő nyilatkozott: "Megvannak az eszközeink és a lehetőségünk arra, hogy akár baráti országokban is befolyásoljuk a közvéleményt. Meg tudnánk tenni a legkisebb feltűnés nélkül. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy meg is akarjuk tenni."

Rumsfeld országképe

Donald Rumsfeld védelmi miniszter még nem döntött a javaslatról. A miniszternek februárban már fel kellett oszlatnia az igen rövid életű "Stratégiai Befolyásolás Igazgatóságát" amelynek feladata a külföldi újságírók informálása, vagy akár dezinformálása volt, és minisztériumi szóbeszédek szerint Rumsfeld azóta is hiányolja az országkép alakításával kapcsolatos "stratégiai tervezést".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!