Vilhelmina
12 °C
28 °C

Szembefordult az amerikai hadsereg a Pentagonnal

2006.09.25. 21:26
Az amerikai szárazföldi erők vezérkari főnöke, Peter Schoomaker tábornok elutasította a 2008-as költségvetési tervezet benyújtását az amerikai védelmi minisztériumnak - írta hétfőn a Los Angeles Times című kaliforniai lap.

A példa nélküli eset azt követően történt, hogy a tábornok figyelmeztette Donald Rumsfeld védelmi minisztert, az előirányzottat jóval meghaladó költségvetés nélkül az amerikai hadsereg nem lesz képes a jelenlegi szinten ellátni feladatait Irakban és ezzel egy időben teljesíteni más globális vállalásait.

Az újság a Pentagon munkatársaira hivatkozva azt írta, hogy az "ellenszegülés" tükrözi a hadseregen belül széles körben elterjedt véleményt: az amerikai hadsereg erőinek jelentős iraki csökkentése nélkül a pénzügyi keretszámokat jelentősen át kell dolgozni.

Schoomakernek augusztus 15-ig kellett volna benyújtania a szárazföldi hadsereg költségvetésének a tervezetét. A büdzsé kidolgozásában részt vevő egyik magas rangú tiszt szerint Schoomaker 2008-ra 138,8 milliárd dollárt szeretne kérni, közel 25 milliárddal többet, mint amennyit Rumsfeld védelmi miniszter keretként előirányzott. A hadsereg idei 98,2 milliárd dolláros költségvetésével szemben Schoomaker kérése mintegy 41 százalékos növekedést jelentene.