Megtervezett volt a román pénzügyi csőd

2000.06.09. 16:34
Volt szekustisztek, katonák és belügyi dolgozók vezették a romániai Nemzeti Befektetési Alapot (NVA), a csőd pedig előre megtervezett volt - áll a román kormány - a múlt heti pénzügyi csőddel foglalkozó - bizottságának jelentésében. Eközben a Nemzetközi Valutaalap engedélyezett egy 116 millió dolláros kölcsönt Romániának, annak ellenére, hogy a Vallások Nemzetközi Bankja is csődközelbe került.
'Vajon visszakapjuk-e valaha pénzünket?'
A romániai Nemzeti Befektetési Alap (NBA) pénzügyi csődjét vizsgáló kormánybizottság arra a következtetésre jutott, hogy a csalást az alap belső emberei készítették elő és előre megtervezetten robbantották ki a helyhatósági választások előtt. A kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint a vizsgálatokat nagyban megnehezíti, hogy a pénzügyi alap tranzakcióiról az elmúlt időben az illetékesek ,,elfelejtették" az amúgy kötelező tájékoztatást összeállítani. A könyvelésbeli adatok átdolgozni is nehézkés, mert a csalók az utolsó pillanatig ellenőrzésük alatt tartották az NVA rendszerét.

Mugur Isarescu miniszterelnök bizalmasai által kiszivárogtatott információk szerint az alap 40 megyei elnöke közül 36 a Szekuritáté tiszteje, ketten pedig a katonaság, illetve a belügyminisztérium tagjai voltak. Időközben (országszerte) a megyei prefektúrákon speciális irodákat nyitottak meg, ahol az NVA kárvallottai kárpótlási kérésüket nyújthatják be június 14-ig. A póruljártak eddig a rendőrségen adták le kérésüket, összesen 40 ezren.

Az NVA botrány kitörése után, a múlt héten egyújabb bank, a Román Népbank jelentette be csődjét. A kis ügyfélszámú bank fizetésképtelenné vált, a betétesek az NVA kárvallottakkal együtt tüntettek.

Saját pénzünk jobban fáj

A pénzügyi botrány a szavazók tömegets távolmaradása és a leadott szavazatok alapján a legnagyobb ellenzéki pártnak, a RTDP-nek kedvezett. Bár a román-francia állampolgárságú Adrian Costea pénzmosási ügyeiben az RTDP nyakig ,,ludas", úgy tűnik az embereket inkább saját pénzük elvesztése, mint az állami pénzek külföldre csorgása érintette.

Közvetlenül a pénzügyi botrány kitörése után a Nemzetközi Valutaalap leállította egy 116 millió dolláros kölcsön folyósítását, de csütörtökön bejelentette, hogy februárig hosszabította meg Románia készenléti hitelét.

A Román Nemzeti Bank kérni fogja a Vallások Nemzetközi Bank csôdjének bejelentését, amennyiben a nagy-britanniai Jaqilla Group tíz munkanap múlva sem teszi le az alaptôkéhez való hozzájárulását képezô 20 millió dollárt egy romániai bankba, nyilatkozta a sajtónak csütörtökön az RNB szóvivôje, Mugur Stet, a bank ügyfeleinek küldöttségével való találkozását követôen.

Amennyiben bejelentik a csôdöt, az ügyfelek a garanciaalapból visszakapják pénzüket 54 millió lejig. Az ügyfelek küldöttsége szerint csőd esetén a betétesek pénzüket egy hónapon belül kézhez kapják. A kincstári igazgató véleménye szerint az angol csoport betartja majd a nemzeti bank által megjelölt határidôt, amit viszont tágasabbra is szabhattak volna.  • Tippek
  • Lakáshitel