Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nyugdíjasok rohamozták meg az orosz parlamentet

2004.08.03. 16:23
Több száz nyugdíjas rohamozta meg az orosz törvényhozás épületét kedden. Az Állami Duma éppen az időseknek alanyi jogon járó kedvezmények megszűntetéséről tárgyalt. A nyugdíjasok attól tartanak, hogy a felajánlott pénzkompenzáció értékét veszti az infláció miatt.
Heves tiltakozások közepette tárgyalja az orosz szociális ellátórendszer reformját az orosz törvényhozás. A szigorú megszorításokat előíró, az alanyi jogon járó kedvezmények rendszerét megszüntető tervezetet másodjára tárgyalja az Állami Duma, elfogadása esetén így törvényerőre emelkedik.

Heves nyugdíjasok

A tervezet leginkább a nyugdíjasokat érinti kedvezőtlenül, legalábbis a nekik járó ingyenes ellátásokat szüntetné meg, illetve váltaná ki pénzbeli kompenzációval. A terv támogatói szerint így igazságosabban, rászorultsági alapon lehetne osztani a támogatást, ráadásul kiszűrhetőek lennének a csalások.

A reformok - melyekre Putyin újraválasztási kampányában tett ígéretet, kihasználva az orosz gazdaság pillanatnyi stabilitását - azonban komoly népi ellenállást váltottak ki. A parlamenti vita idején kétszáz nyugdíjas rohanta meg az épületet, a tiltakozókat rohamrendőrök fékezték meg - jelentette a BBC.

A nyugdíjasok többsége jobban örülne a kedvezményeknek, mivel a kompenzációként kapott pénz elértéktelenedésétől tartanak.

Elidegenítés

A brit közműsorszolgáltató moszkvai tudósítója szerint a reformtervezet leginkább a háborús veteránokat háborította fel. Ők a kedvezményeket eddig szolgálataik elismerésének tekintették.

Putyin kormánya annak ellenére is keresztül vinné a reformot, hogy az jelentős választói rétegeket idegeníthet el. A kormány a népszerűségvesztés elkerülése érdekében reklámkampányba kezdett az állami televízióban.