Milliárdos pénzmosási botrány Németországban

2001.01.17. 19:43
Németország történetének eddigi legnagyobb pénzmosási botrányára derült fény. A Düsseldorfi Városi Ügyészség szerint pénzmosással gyanúsítható négy német bank, az összeg több milliárd márka.
Drezdai Bank és Commerzbank Fotó: AFP
A düsseldorfi ügyészség szóvivője azt nyilatkozta a Wall Street Journalnak, hogy négy német bank betéteit vizsgálták meg. A három nagybank (Deutsche Bank, Dresdner Bank és a Commerzbank) mellett a Westdeutsche Landesbank is a látókörükbe került - monda.

A betétek legnagyobbrészt egy kelet-európai fémipari vállalattól származnak. A Trans World Társaság képviselői kétségbe vonják, hogy illegális pénzügyekről lenne szó.

Az átutalást bonyolító, orosz alumíniumot forgalmazó konglomerátum '97 óta a négy német bankon keresztül több mint hétmilliárd márkát mosott tisztára a gyanú szerint.

A konszern érdekeltségi köréhez világszerte közel száz cég tartozik, melyek az ügyészség szerint további nyolcmillió márkányi pénzt tisztítottak meg Németországban.

A 2000 áprilisa óta működő társaság jónéhány partneréről kiderült már, hogy az orsz orosz maffiával áll kapcsolatban.

A Spiegel információi szerint a nemzetközi pénzmosási hálózatról a német kormány már hónapok óta tud, ám azért, hogy a diplomáciai bonyodalmakat elkerüljék, nem hozták nyilvánosságra az esetet.  • Hírek
  • Bankszámla