Judit
3 °C
7 °C

Pénzmosási botrány Romániában

2000.05.04. 15:00
Francia vizsgálóbírák érkeztek Romániába, hogy Bukarestben tájékozódjanak egy pénzmosással vádolt kettős, francia-román állampolgárságú üzletember ügyletei iránt. Az ügy több román ellenzéki politikust érint, az Evenimetul zilei című román lap szerint Adrian Nastase, a Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) második embere is részesült a pénzekből.

Amire a francia bírók gyanakodnak: az RTDP kormányzása idején, 1992 és 1996 között, amikor állami pénzek különböző jogcímeken francia számlákra kerültek, a pénzek egy része útközben elvesztődött, ha pedig megérkeztek, akkor egy része RTDP-politikusok külföldi számlájára került, vagy felszívódott az üzletember egyéb cégei és számlái között.

Alapos a gyanú, hogy az íly módon felhalmozódó tőkét a párt tagjai külföldi ,,kiruccanásainak" fedezésére használta. Mindeddig 30 millió dollár tűnt el a számlarengetegben. További száz millió nagyságrendű dollár kifizetése áll vizsgálat alatt.

Adrian Costeat francia-román üzletembert (akit egy névtelen levélben ajánlottak a Tracfin pénzalapok mozgását figyelő nemzetközi szervezet figyelmébe) előzetesen latartóztatták, szabadlábra helyezése után sem hagyhatja el Párizst. A pénzek átutalását a RTDP kormány egy kedvenc pénzintézete, Bancorex bank végezte. A bankot tavaly a román kormány úgy mentett meg a csődtől, hogy beolvasztotta a Román Kereskedelmi Bankba. Adrian Costea 1996-ig Ion Iliescu akkori államfő személyes tanácsadójaként volt ismert a francia pénzügyi körökben.

Az egyik legszembetűnőbb ügy az ,,Örök és elbűvölő Románia" című, országimázs-javító album esete. 1995 márciusában A RTDP-kormány főtitkára megbízta Costeát az ,,Eternelle et fascinannte Roumanie" album kiadásával. Az üzletember erre a célra külön céget hozott létre Párizsban, melynek képviselőjének egy akkoriban 78 éves öregasszony lett megnevezve. A Bancorex 5,8 millió dollárt utalt át a cég számlájára, a 97.000-es példányszámú könyvből néhány száz darab jelen meg.

1997 márciusában, mikor már megtörtént a kormányváltás, a román hatóságok nyomozást rendeltek el az ügyben. Kiderült, hogy a szinte hatmillió dollár egyharmada eltűnt a cég számlájáról. Hosszas nyomozás után RTDP politikusok külföldi számláján találják meg őket. Az Azi román napilap értesülései szerint az 1996-os választásokat követően Costea már Emil Constantinescu felhatalmazottjaként küldött egy-egy tiszteletpéldányt a könyvből minden francia parlamenti képviselőnek.

Az első feltárt eset nem különben érdekes. A mezőgazdasági minisztériumban és szakbizottságban lévő RTDP-s politikusok 1994-ben ugyancsak a Bancorexen keresztül utaltak a Párizsban bejegyzett ,,Comexrom" cég számlájára hat millió dollárt, melynek fejében a cég a mezőgazdaság számára stratégiai fontosságú gázolajat kellett volna Romániába szállítson. A Costea tulajdonában lévő cégről kiderült, hogy legfejlebb a szellemek kereskedhetnek vele, a fantomcégnek csupán számlája volt, miről hamar szublimálódott a pénz. A cég székhelyén, egy francia negyed tömbházában csupán tisztességes emberek laktak, a gázolaj-import sem valósult meg.

Az ügyben Romániában időben törvényszéki eljárás indult. Ez viszont nem akadályozta meg Costeát hogy 1996-ig több mint 100 millió dollárt jutalékként kasszírozzon be olyan gázolajszállítások fejében, melyek létrejötte kétséges. 1994-1996 között a Bancorex ólommentes benzin és dízelolaj importálására 63,5 millió dollár fedezetet nyújtott, ebből öszesen 18 millió dollár tűnt el.

Valeriu Stoica igazságügymi miniszter szerdán este egy román tévéadó hírműsorában a botrány kapcsán azt nyilatkozta, hogy a pártfinanszírozási törvényt jobban ki kell dolgozni, Adrian Costearól dönteni pedig a román igazságügy hivatott. Erre azonban csak azután kerülhet sor, miután a francia hatóságok befejezik nyomozásukat és eldöntik: vádat emelnek Costea ellen vagy átadják a román hatóságoknak.

A pénzmosási botrány nem vet jó fényt a mostani ellenzéki politikusokra. Romániában választási év van: június 4-re helyhatósági választásokat írtak elő, ősszel pedig parlamenti és elnökválasztások lesznek. Az RTPD a közvéleménykutatások szerint esélyesnek látszott a vezetői szerep visszaszerzésére.

Az utóbbi időben kirobbant botrányok (a párt elnökét, Ion Iliescut azzal vádolták, hogy államfői tisztsége alatt a KGB-nek kémkedett, és a ,,piros telefonvonallal" állandó kapcsolatban állt Moszkvával) és a mostani pénzmosás igencsak ronthatják a párt esélyeit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?