Pénzmosási botrány Romániában

2000.05.04. 15:00
Francia vizsgálóbírák érkeztek Romániába, hogy Bukarestben tájékozódjanak egy pénzmosással vádolt kettős, francia-román állampolgárságú üzletember ügyletei iránt. Az ügy több román ellenzéki politikust érint, az Evenimetul zilei című román lap szerint Adrian Nastase, a Románia Társadalmi Demokrácia Pártjának (RTDP) második embere is részesült a pénzekből.

Amire a francia bírók gyanakodnak: az RTDP kormányzása idején, 1992 és 1996 között, amikor állami pénzek különböző jogcímeken francia számlákra kerültek, a pénzek egy része útközben elvesztődött, ha pedig megérkeztek, akkor egy része RTDP-politikusok külföldi számlájára került, vagy felszívódott az üzletember egyéb cégei és számlái között.

Alapos a gyanú, hogy az íly módon felhalmozódó tőkét a párt tagjai külföldi ,,kiruccanásainak" fedezésére használta. Mindeddig 30 millió dollár tűnt el a számlarengetegben. További száz millió nagyságrendű dollár kifizetése áll vizsgálat alatt.

Adrian Costeat francia-román üzletembert (akit egy névtelen levélben ajánlottak a Tracfin pénzalapok mozgását figyelő nemzetközi szervezet figyelmébe) előzetesen latartóztatták, szabadlábra helyezése után sem hagyhatja el Párizst. A pénzek átutalását a RTDP kormány egy kedvenc pénzintézete, Bancorex bank végezte. A bankot tavaly a román kormány úgy mentett meg a csődtől, hogy beolvasztotta a Román Kereskedelmi Bankba. Adrian Costea 1996-ig Ion Iliescu akkori államfő személyes tanácsadójaként volt ismert a francia pénzügyi körökben.

Az egyik legszembetűnőbb ügy az ,,Örök és elbűvölő Románia" című, országimázs-javító album esete. 1995 márciusában A RTDP-kormány főtitkára megbízta Costeát az ,,Eternelle et fascinannte Roumanie" album kiadásával. Az üzletember erre a célra külön céget hozott létre Párizsban, melynek képviselőjének egy akkoriban 78 éves öregasszony lett megnevezve. A Bancorex 5,8 millió dollárt utalt át a cég számlájára, a 97.000-es példányszámú könyvből néhány száz darab jelen meg.

1997 márciusában, mikor már megtörtént a kormányváltás, a román hatóságok nyomozást rendeltek el az ügyben. Kiderült, hogy a szinte hatmillió dollár egyharmada eltűnt a cég számlájáról. Hosszas nyomozás után RTDP politikusok külföldi számláján találják meg őket. Az Azi román napilap értesülései szerint az 1996-os választásokat követően Costea már Emil Constantinescu felhatalmazottjaként küldött egy-egy tiszteletpéldányt a könyvből minden francia parlamenti képviselőnek.

Az első feltárt eset nem különben érdekes. A mezőgazdasági minisztériumban és szakbizottságban lévő RTDP-s politikusok 1994-ben ugyancsak a Bancorexen keresztül utaltak a Párizsban bejegyzett ,,Comexrom" cég számlájára hat millió dollárt, melynek fejében a cég a mezőgazdaság számára stratégiai fontosságú gázolajat kellett volna Romániába szállítson. A Costea tulajdonában lévő cégről kiderült, hogy legfejlebb a szellemek kereskedhetnek vele, a fantomcégnek csupán számlája volt, miről hamar szublimálódott a pénz. A cég székhelyén, egy francia negyed tömbházában csupán tisztességes emberek laktak, a gázolaj-import sem valósult meg.

Az ügyben Romániában időben törvényszéki eljárás indult. Ez viszont nem akadályozta meg Costeát hogy 1996-ig több mint 100 millió dollárt jutalékként kasszírozzon be olyan gázolajszállítások fejében, melyek létrejötte kétséges. 1994-1996 között a Bancorex ólommentes benzin és dízelolaj importálására 63,5 millió dollár fedezetet nyújtott, ebből öszesen 18 millió dollár tűnt el.

Valeriu Stoica igazságügymi miniszter szerdán este egy román tévéadó hírműsorában a botrány kapcsán azt nyilatkozta, hogy a pártfinanszírozási törvényt jobban ki kell dolgozni, Adrian Costearól dönteni pedig a román igazságügy hivatott. Erre azonban csak azután kerülhet sor, miután a francia hatóságok befejezik nyomozásukat és eldöntik: vádat emelnek Costea ellen vagy átadják a román hatóságoknak.

A pénzmosási botrány nem vet jó fényt a mostani ellenzéki politikusokra. Romániában választási év van: június 4-re helyhatósági választásokat írtak elő, ősszel pedig parlamenti és elnökválasztások lesznek. Az RTPD a közvéleménykutatások szerint esélyesnek látszott a vezetői szerep visszaszerzésére.

Az utóbbi időben kirobbant botrányok (a párt elnökét, Ion Iliescut azzal vádolták, hogy államfői tisztsége alatt a KGB-nek kémkedett, és a ,,piros telefonvonallal" állandó kapcsolatban állt Moszkvával) és a mostani pénzmosás igencsak ronthatják a párt esélyeit.  • Tippek
  • Hírek