Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Perli az amerikai hadsereget a francia újságírótúszok sofőrje

2005.01.04. 21:37
Bántalmazás, kínzás és halállal való rémisztgetés címén beperelte az amerikai hadsereget az iraki szélsőségesek fogságából nyolc hete kiszabadult két francia haditudósító arab sofőrje egy párizsi bíróságnál.

A szíriai állampolgárságú Mohammed al-Dzsundi azt állítja, hogy kiszabadulása után az amerikai katonák csizmás lábbal rugdalták, elektrosokkal kínozták és többször is színlelt kivégzéssel fenyegették. A szíriai sofőrt Jacques Verges francia sztárügyvéd képviseli; kedden Párizsban ő tájékoztatta a sajtót az ügyről.

Fogságból fogságba

Dzsundi tavaly augusztus 20-án került emberrablók fogságába Irakban két francia újságíróval, Christian Chesnot-val és Georges Malbrunot-val együtt. Amikor az amerikai csapatok november 12-én elfoglalták Fallúdzsát, a felkelők fellegvárát, ő kiszabadult az emberrablók markából, de az amerikai katonák november 17-ig fogva tartották kihallgatás céljából.

A bírósági kereset név szerint John Sattler amerikai tábornok, a Fallúdzsát elfoglaló amerikai tengerészgyalogos alakulat vezetője ellen irányul. Dzsundi felrótta az amerikai katonáknak azt is, hogy egy éjjel a kijárási tilalom ellenére kiengedték az utcára és ezzel veszélybe sodorták az életét. Végül úgy engedték el őt, hogy lábbeli és személyi iratok nélkül kitették őt egy gépkocsiból az út szélén.

Menekültként élt Irakban

A szíriai sofőr saját közlése szerint azért halogatta a per megindítását, mert nem akarta veszélyeztetni a két francia újságírót, akiket csak december 21-én engedtek szabadon elrablóik. Sok más szíriai ellenzékihez hasonlóan a 47 éves Dzsundi már évek óta Irakban élt menekültként.

Jelenleg Franciaországban tartózkodik, ahol politikai menedékjogot kért. Megfigyelők szerint kétséges a per sikere, mert a francia igazságügyi hatóságok dönthetnek úgy is, hogy a cselekmények külföldi helyszíne és a felperes idegen állampolgársága miatt nincs joghatóságuk az ügyben.

A "reménytelen ügyek" specialistájaként ismert Verges sztárügyvéd szerint viszont a szíriai férfi ugyanolyan keresetindítási joggal rendelkezik Franciaországban, mint a francia állampolgárok, mivel Franciaország védelme alatt került Bagdadból Párizsba.