Auguszta
-7 °C
0 °C

Spanyolország visszafoglalta a Petrezselyem-szigetet

2002.07.17. 09:32
Spanyol partraszállás vetett véget az alig ötnapos marokkói uralomnak a futballpályányi Petrezselyem-szigeten. A tizenkét tagú megszálló haderőt veszteségek nélkül szorította ki az egyelőre ismeretlen számú spanyol tengerészgyalogos. Marokkói vezető politikusok szerint szigete visszafoglalásával Spanyolország megsértette az afrikai ország függetlenségét.
Partra szálltak a spanyol fegyveres erők a Marokkó által múlt hét pénteken megszállt Petrezselyem-szigeten, és elüldözték a 12 fős marokkói megszálló alakulatot. A hadművelet - amelyben egyik oldal katonái sem szenvedtek sérülést - előtt a spanyol kormány tájékoztatta szövetségeseit.

Baráti ellencsapás

Az akcióban különleges alakulatok vettek részt a hadintengerészet és a légierő F-18-as repülőinek támogatásával. Madrid továbbra is fenn kívánja tartani barátságát és együttműködését Marokkóval, fogalmazott Jose maria Aznar spanyol kormányfő a partraszállást követően kiadott közleményében. A két ország között 1991. óta barátsági és együttműködési szerződés van érvényben.

Marokkó háborús hangulatban

"Nem lehet problémákat megoldani ágyúlövésekkel, ez hadüzenet és hiba. Meg kell szakítanunk a kapcsolatokat egy olyan országgal, amelyről azt hittük, hogy a barátunk" - reagált a spanyol katonai akcióra Mahdzsubi Aherdan, a marokkói kormánykoalícióban résztvevő Nemzeti Népi Mozgalom vezetője. Az AFP-nek kifejtett véleménye szerint Spanyolország - saját szigetének visszafoglalásával - megsértette Marokkó függetlenségét. A mérsékelt iszlamista Fejlődés és Igazság Pártjának vezetője, Abelrahim Hatib szerint "támadás történt Marokkó területi épsége ellen", aminek az európai gyarmatosító szellem az oka.

Átadták a hadifoglyokat

A spanyol hadsereg különleges egységei átadták a marokkói hatóságoknak a Petrezselyem-sziget felszabadítása során foglyul ejtett hat marokkói katonát. A katonai akcióra a CNN értesülései szerint alig másfél órával azután került sor, hogy a visszahívott spanyol nagykövet megérkezett az észak-afrikai partokon fekvő Ceuta spanyol városba.

Békés megoldásra törekedtek

Spanyolország kedden hívta haza marokkói nagykövetét, tiltakozásul a sziget megszállása ellen. Keddi telefonbeszélgetésük során Ana Palacio spanyol és Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter még a konfliktus békés megoldásáról tárgyalt, és Benaisza ígéretet tett a szigetet megszállva tartó fegyveres erők létszámának felére csökkentésére.

Döntő csapás

A marokkói partoktól kétszáz méternyire fekvő, a Margitszigetnél huszonegyszer kisebb sziklán Marokkó állítása szerint a nemzetközi terrorizmusra és az embercsempészetre kívánt döntő csapást mérni egy megfigyelőállás kiépítésével. Spanyolország nehezményezte szuverenitása megsértését, és az Európai Unió támogatásával azonnali kivonulásra szólította az afrikai országot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!