Friderika
12 °C
29 °C

Spanyolország visszafoglalta a Petrezselyem-szigetet

2002.07.17. 09:32
Spanyol partraszállás vetett véget az alig ötnapos marokkói uralomnak a futballpályányi Petrezselyem-szigeten. A tizenkét tagú megszálló haderőt veszteségek nélkül szorította ki az egyelőre ismeretlen számú spanyol tengerészgyalogos. Marokkói vezető politikusok szerint szigete visszafoglalásával Spanyolország megsértette az afrikai ország függetlenségét.
Partra szálltak a spanyol fegyveres erők a Marokkó által múlt hét pénteken megszállt Petrezselyem-szigeten, és elüldözték a 12 fős marokkói megszálló alakulatot. A hadművelet - amelyben egyik oldal katonái sem szenvedtek sérülést - előtt a spanyol kormány tájékoztatta szövetségeseit.

Baráti ellencsapás

Az akcióban különleges alakulatok vettek részt a hadintengerészet és a légierő F-18-as repülőinek támogatásával. Madrid továbbra is fenn kívánja tartani barátságát és együttműködését Marokkóval, fogalmazott Jose maria Aznar spanyol kormányfő a partraszállást követően kiadott közleményében. A két ország között 1991. óta barátsági és együttműködési szerződés van érvényben.

Marokkó háborús hangulatban

"Nem lehet problémákat megoldani ágyúlövésekkel, ez hadüzenet és hiba. Meg kell szakítanunk a kapcsolatokat egy olyan országgal, amelyről azt hittük, hogy a barátunk" - reagált a spanyol katonai akcióra Mahdzsubi Aherdan, a marokkói kormánykoalícióban résztvevő Nemzeti Népi Mozgalom vezetője. Az AFP-nek kifejtett véleménye szerint Spanyolország - saját szigetének visszafoglalásával - megsértette Marokkó függetlenségét. A mérsékelt iszlamista Fejlődés és Igazság Pártjának vezetője, Abelrahim Hatib szerint "támadás történt Marokkó területi épsége ellen", aminek az európai gyarmatosító szellem az oka.

Átadták a hadifoglyokat

A spanyol hadsereg különleges egységei átadták a marokkói hatóságoknak a Petrezselyem-sziget felszabadítása során foglyul ejtett hat marokkói katonát. A katonai akcióra a CNN értesülései szerint alig másfél órával azután került sor, hogy a visszahívott spanyol nagykövet megérkezett az észak-afrikai partokon fekvő Ceuta spanyol városba.

Békés megoldásra törekedtek

Spanyolország kedden hívta haza marokkói nagykövetét, tiltakozásul a sziget megszállása ellen. Keddi telefonbeszélgetésük során Ana Palacio spanyol és Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter még a konfliktus békés megoldásáról tárgyalt, és Benaisza ígéretet tett a szigetet megszállva tartó fegyveres erők létszámának felére csökkentésére.

Döntő csapás

A marokkói partoktól kétszáz méternyire fekvő, a Margitszigetnél huszonegyszer kisebb sziklán Marokkó állítása szerint a nemzetközi terrorizmusra és az embercsempészetre kívánt döntő csapást mérni egy megfigyelőállás kiépítésével. Spanyolország nehezményezte szuverenitása megsértését, és az Európai Unió támogatásával azonnali kivonulásra szólította az afrikai országot.