Letartóztatták a szerb miniszterelnök-helyettest

2002.03.16. 15:13
Hivatalosan katonai titkok átadásának vádjával letartóztatták Szerbia miniszterelnök-helyettesét, aki a boszniai háború idején Milosevics vezérkari főnöke volt. Ugyancsak letartóztattak egy amerikai nagykövetségi dolgozót is, akinek a vádak szerint a volt tábornok az iratokat átadta. Amerika hivatalosan is tiltakozik. A találgatások szerint a katonai titkok valójában Milosevics elleni bizonyítékok lehettek.
Letartóztatta Szerbia jelenlegi miniszterelnök-helyettesét, Milosevics volt vezérkari főnökét a jugoszláv katonai rendőrség. Momcsilo Perisics tábornokkal egy időben őrizetbe vették az amerikaiak belgrádi nagykövetségének egy alkalmazottját is. A vádak szerint a tábornok titkos katonai iratokat adott át a követség munkatársának, bár sokak szerint Milosevicsre terhelő dokumentumokról van szó.

Kostunica a látszatra vigyáz

Az amerikaiak hivatalosan is tiltakozásukat fejezték ki a követségi dolgozó elfogása miatt, akit egy éttermi beszélgetés közben, a fejét csuklyába húzva vettek őrizetbe a jugoszláv rendőrök. A B92 rádiónak nyilatkozva kényes kérdésnek ítélte szombaton Kostunica jugoszláv államfő az amerikai diplomata esetét. Azonban, mint mondta, egy állam sem engedheti meg magának a katonai titkok kikerülésének gyanúját sem.

Horvátország húsz évre ítélte

Perisics szóvivői szintén a B92-nek nyilatkozva időközben elmondták: a tábornokot szombat délután szabadon engedték. Momcsilo Perisics a horvátországi háború idején a jugoszláv hadsereg harctéri parancsnoka volt Zadar városának körzetében. Egy horvát bíróság 1996-ban távollétében húsz évnyi börtönre ítélte Zadar lövetéséért. A horvátok azóta is követelik Perisics posztjáról való elmozdítását.

Vádalku?

A boszniai háború idején Perisics már mint a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke szolgált, ezt a posztját egészen 1998-ig betöltötte. Ekkor azonban Koszovó kérdésében összekülönbözött Milosevics akkori jugoszláv elnökkel, aki ezért eltávolította posztjáról. Ezután a tábornok saját pártot alapított, és a demokratikus változásokat követően Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök egyik helyettese lett a hatalomra kerülő koalícióban.

Perisics bár a boszniai háború idején pozíciójából kifolyólag feltehetően ugyanúgy felelős az ottani háborús bűntényekért, mint Milosevics, mégsem szerepel a Hágai Nemzetközi Törvényszék körözési listáján. Ez a tény állhat azok mögött a feltételezések mögött, hogy Perisics egyfajta vádalku keretében valójában nem haditikokat, hanem Szlobodan Milosevicsre nézve terhelő bizonyítékokat adhatott át az amerikai nagykövetség munkatársának.  • Hírek
  • Személyi kölcsön