Judit
2 °C
7 °C

Letartóztatták a szerb miniszterelnök-helyettest

2002.03.16. 15:13
Hivatalosan katonai titkok átadásának vádjával letartóztatták Szerbia miniszterelnök-helyettesét, aki a boszniai háború idején Milosevics vezérkari főnöke volt. Ugyancsak letartóztattak egy amerikai nagykövetségi dolgozót is, akinek a vádak szerint a volt tábornok az iratokat átadta. Amerika hivatalosan is tiltakozik. A találgatások szerint a katonai titkok valójában Milosevics elleni bizonyítékok lehettek.
Letartóztatta Szerbia jelenlegi miniszterelnök-helyettesét, Milosevics volt vezérkari főnökét a jugoszláv katonai rendőrség. Momcsilo Perisics tábornokkal egy időben őrizetbe vették az amerikaiak belgrádi nagykövetségének egy alkalmazottját is. A vádak szerint a tábornok titkos katonai iratokat adott át a követség munkatársának, bár sokak szerint Milosevicsre terhelő dokumentumokról van szó.

Kostunica a látszatra vigyáz

Az amerikaiak hivatalosan is tiltakozásukat fejezték ki a követségi dolgozó elfogása miatt, akit egy éttermi beszélgetés közben, a fejét csuklyába húzva vettek őrizetbe a jugoszláv rendőrök. A B92 rádiónak nyilatkozva kényes kérdésnek ítélte szombaton Kostunica jugoszláv államfő az amerikai diplomata esetét. Azonban, mint mondta, egy állam sem engedheti meg magának a katonai titkok kikerülésének gyanúját sem.

Horvátország húsz évre ítélte

Perisics szóvivői szintén a B92-nek nyilatkozva időközben elmondták: a tábornokot szombat délután szabadon engedték. Momcsilo Perisics a horvátországi háború idején a jugoszláv hadsereg harctéri parancsnoka volt Zadar városának körzetében. Egy horvát bíróság 1996-ban távollétében húsz évnyi börtönre ítélte Zadar lövetéséért. A horvátok azóta is követelik Perisics posztjáról való elmozdítását.

Vádalku?

A boszniai háború idején Perisics már mint a jugoszláv hadsereg vezérkari főnöke szolgált, ezt a posztját egészen 1998-ig betöltötte. Ekkor azonban Koszovó kérdésében összekülönbözött Milosevics akkori jugoszláv elnökkel, aki ezért eltávolította posztjáról. Ezután a tábornok saját pártot alapított, és a demokratikus változásokat követően Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök egyik helyettese lett a hatalomra kerülő koalícióban.

Perisics bár a boszniai háború idején pozíciójából kifolyólag feltehetően ugyanúgy felelős az ottani háborús bűntényekért, mint Milosevics, mégsem szerepel a Hágai Nemzetközi Törvényszék körözési listáján. Ez a tény állhat azok mögött a feltételezések mögött, hogy Perisics egyfajta vádalku keretében valójában nem haditikokat, hanem Szlobodan Milosevicsre nézve terhelő bizonyítékokat adhatott át az amerikai nagykövetség munkatársának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?