Orsolya
9 °C
21 °C

Lemondott a kémkedéssel vádolt szerb miniszterelnök-helyettes

2002.03.19. 15:08
Lemondott a kormányban betöltött posztjáról a kémkedéssel vádolt szerb miniszterelnök-helyettes. Az amerikaiak felháborodásukat fejezték ki amiatt, hogy diplomatájukat fogva tartása alatt megverték. Perisics lemondása mögött feltehetően Zoran Djindjics szerb miniszterelnök és Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök hatalmi harcának újabb fordulata áll.
Lemondott miniszterelnök-helyettesi posztjáról a kémkedéssel vádolt Momcsilo Perisics tábornok. Perisicset egy amerikai diplomata - a belgrádi hivatalos források szerint John David Neighbor - társaságában fogták el egy belgrádi étteremben, amikor a vádak szerint titkos katonai iratokat adott át. Perisics szerint Milosevicsre terhelő dokumentumokról volt szó, melyeket a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel együttműködve adott át.

Kostunica a kormány lemondását követelte

Perisics lemondását megelőzően Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök és a Szerbiát kormányzó koalícióból a tavalyi év során kilépett pártja Zoran Djindjics szerb miniszterelnök kormányának lemondását követelte. Erre válaszolva kérte Djindjics Perisics lemondását.

Milosevics pártja Kostunicát is eltávolítaná

Momcsilo Perisics
A legtovább Milosevics jugoszláv exelnök egykori pártja, a Szerb Szocialista Párt ment el: a szervezet Kostunica és a kormány együttes lemondását követelte. Perisics a letartoztatásával kapcsolatban kiadott nyilatkozatában elmondta: az ellene irányuló lejáratási kísérlet nem más, mint politikai ellenfelei leszámolási akciója. Ezt a diktatórikus rezsimek legvészjóslóbb stílusában hajtották végre - idézi a BBC Perisics nyilatkozatát.

Bár Djindjics támogatta Perisics lemondását, keményen kritizálta a letartoztatást. Mint mondta, azért kérte a tábornok lemondását, hogy az igazságszolgáltatás minél hamarabb felderíthesse az ügyet. A Perisiccsel együtt letartóztatott amerikai diplomata ügyében Washington tiltakozását fejezte ki.

Megverték az amerikai diplomatát

A belgrádi amerikai nagykövetség beszámolója szerint a diplomatát tizenhét órán keresztül tartották fogva, és ez idő alatt meg is verték. Washingtoni tisztviselők a BBC-nek nyilatkozva elmondták: hétfőn megérkezett hozzájuk a Djindjics szövetségeseként számon tartott jugoszláv külügyminiszter bocsánatkérése.

Kostunica elnök és Zoran Djindjics konfliktusa már hónapok óta megosztja a szerb politikai életet. Míg Djindjics a nemzetközi törvényszékkel való együttműködés híve, és alapvetően egy pragmatikusabb, nyugatbarát politikát folytat, addig Kostunica a nacionalistább irányvonal képviselője.

Horvát viszonylat
Momcsilo Perisics 1991-ben a horvátországi Zadarban működő jugoszláv tüzérségi akadémia parancsnokaként parancsot adott a város bombázására. A támadás következtében százhetven, többségében polgári lakos vesztette életét. Horvátországban ezért 1996-ban, távollétében húsz év börtönre ítélték.
Perisics a jugoszláv kormányban betöltött pozíciója a két ország kapcsolatainak egyik fő akadálya volt a múltban. Horvát lapvélemények szerint távozásával megnyílhat a magas szintű kapcsolatfelvétel lehetősége. Lemondása után Tonino Picula horvát külügyminiszter még az év első felében Belgrádba látogathat.