Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Önként megy Hágába a volt szerb kormányfő-helyettes

2005.03.03. 06:37
Feladta magát a boszniai háború bűnökkel vádolt Momcsilo Perisics a hágai Nemzetközi Törvényszéken. A tábornok 1991-ben Zadart, 1992-ben Mostart lövette szét, 1998-ban azonban szembefordult Miloseviccsel. A Djindjics-kormányban miniszterelnök-helyettes volt, mígnem kémkedéssel vádolták meg és távozni kényszerült.

Feladja magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken Momcsilo Perisics, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke. A tábornokot Mostar 1992-es lövetése miatt vádolják háborús és emeriesség elleni bűntettekkel. Az NT egyelőre nem ismertette a pontos vádakat.

Köszönik szépen

"A szerb kormány köszönetet mond Perisics tábornoknak, amiért önként megjelenik a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt és úgy ítéli meg, hogy döntése erkölcsös és az állam érdekét szolgálja", áll a szerb kormány közleményében. Maga Perisics közleményben tudatta, hogy elfogadta az NT vádemelését és úgy döntött, hogy Hágába megy.

"Nem okoz gondot, hogy bármilyen bíróság elé álljak, legyen az akár a hágai Nemzetközi Törvényszék, mivel ez az egyetlen módja annak, hogy megvédelmezzem a becsületemet, a hadsereg hírnevét és népünk méltóságát", közölte az egykori jugoszláv vezérkari főnök.

Húsz évre már elítélték

Perisics a horvátországi és a boszniai háborúban is harcoló alakulatok parancsnoka volt. A tábornokot egy horvát bíróság távollétében húsz év börtönre ítélte Zadar lövetése miatt. 1992-ben a tábornok vezette a jugoszláv hadsereg Hercegovinai offenzíváját, a Mostar elleni támadást.

Perisics 1993-ban lett a szerb hadsereg vezérkari főnöke, 1998-ban azonban távozni kényszerült posztjáról, mert ellenezte a szintén háborús bűnökkel vádolt Szlobodan Milosevics koszovói politikáját. A tábornok ezután az ellenzékhez csatlakozott, a Milosevics-rezsim 2000-es bukása után miniszterelnök-helyettesi posztot töltött be Zoran Djindjics, a később meggyilkolt kormányfő kabinetjében.

Két év után azonban távoznia kellett a kormányból, miután azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedik. Perisics a negyedik jugoszláv tábornok, aki az elmúlt hetekben önként feladta magát a hágai törvényszéken.