Árpád
-2 °C
3 °C

Fegyverrel is visszahódítaná megszállt szigetét Spanyolország

2002.07.14. 14:34
Akár fegyverrel is kész visszafoglalni a marokkóiak által megszállt lakatlan szigetét Spanyolország. Egyelőre mindkét fél békés megoldáson gondolkozik, a spanyol hadsereg mindenesetre megerősítette jelenlétét két afrikai spanyol városban, valamint a Gibraltári-szorosban is. Spanyolország oldalán az EU, Marokkóén az Arab Liga szállt be a konfliktus megoldásába.
Végső eszközként akár erőszakkal is visszafoglalná Spanyolország a marokkói katonák által pénteken elfoglalt, lakatlan Petrezselyem-szigetet - írta vasárnapi számában az ABC című spanyol újság. Bár mindkét ország vezetői szeretnék elkerülni a katonai konfliktust, Spanyolország megerősítette katonai jelenlétét a Gibraltári-szorosban és Ceuta, valamint Melila afrikai spanyol beékelődésekben.

EU vs. Arab Liga

Az Európai Unió támogatását is élvező spanyol vezetés szankciók bevezetését is fontolgatja. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szombati telefonbeszélgetésében arra figyelmeztette Abderrahim Juszuf marokkói külügyminisztert, hogy a válság károsan befolyásolhatja Marokkó és az EU viszonyát. Bár Juszuf a - dpa hírügynökség jelentése szerint "feszült" - telefonbeszélgetés során még "nagyon gyors megoldást" ígért, vasárnap mégis kijelentette: Marokkónak esze ágában sincs kivonulni a 14 hektáros szigetről.

A szigetre a marokkói kormány állandó megfigyelőállást építene a nemzetközi terrorizmus és az embercsempészet elleni küzdelem támogatására. Marokkót támogatja a konfliktusban az Arab Liga, Amr Musza, a szervezet főtitkára szerint "a Petrezselyem sziget Marokkóhoz tartozik". Az El País című spanyol lap szerint Marokkó hivatalosan még nem reagált a Petrezselyem-sziget megszállásával kapcsolatos spanyol tiltakozójegyzékre.

"Megszállt marokkói városok"

Rabati kormánykörökben a kérdés "eltúlzásával" vádolják Spanyolországot, szerintük ugyanis José Maria Aznar spanyol miniszterelnök kormánya "háborús és Marokkó-ellenes légkört szít" Spanyolországban. A Juszufi külügyminiszterhez közel álló Libération lap szerint Aznar "belpolitikai okokból állandóan problémákat talál ki Marokkóval kapcsolatban", szerinte nem kétséges, hogy a sziget Marokkóhoz tartozik, az újdonságot csak az ott létesült katonai támaszpont jelenti. A lap egyébként "megszállt marokkói városoknak" nevezi Ceutát és Melillát is.

Barátok közt

Rabati körökben és médiumokban bírálják egyébként a marokkói katonai akció időzítését is, azt, hogy az egybeesett V. Mohammed király esküvőjének megünneplésével. Ana Palacio spanyol külügyminiszter egy vasárnapi interjúban emlékeztette Marokkót arra, hogy 250 ezer állampolgára él Spanyolországban, s hogy a két országot 1991. óta barátsági és együttműködési szerződés fűzi össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?