István, Vajk
19 °C
33 °C

Pokolgép robbant a perui amerikai nagykövetségnél

2002.03.21. 07:14
A perui rendőrség összesítése szerint kilenc személy vesztette életét és harminc megsebesült szerda este Limában, miután pokolgép robbant az amerikai nagykövetség közelében. Az áldozatok között rendőrök és biztonsági emberek is vannak. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.
A valószínűleg gépkocsiba rejtett robbanószerkezet egy bevásárlóközpontban található bank előtt lépett működésbe. Az épületegyüttes egy széles sugárúton fekszik, az amerikai külképviselet főbejáratával szemben. A detonáció több épületet súlyosan megrongált, három gépkocsi pedig kigyulladt.

Támadás a jemeni amerikai nagykövetség ellen
Alig egy hete egy jemeni két gránátot dobott az amerikai nagykövetség falára Szanaában, Jemen fővárosában. A merényletben senki sem sérült meg. A nagykövetség korábban arra figyelmeztette a Jemenben élő amerikaiakat, hogy "küszöbön álló terrorista támadás" fenyegeti őket. Jemen decemberben hajtóvadászatot indított az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat támogatói ellen.

Egyelőre senki nem vállalta a merényletet

A robbanásban kilenc ember vesztette életét, polgári személyek, rendőrök, biztonsági emberek vegyesen - közölte egy perui rendőr a helyszínen. Fernando Rospigliosi perui belügyminiszter előzőleg 6 halálos áldozatot említett egy nyilatkozatában, Juan Piperis, a limai tűzoltók parancsnokának helyettese viszont 9 halottról és csaknem 40 sebesültről számolt be.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el a merényletet: a robbanás óta eltelt rövid időben még egyetlen szervezet sem vállalta a támadás elkövetését.

Az elmúlt egy évtizedben ez az első ilyen súlyos, halálos áldozatokat követelő merénylet a latin-amerikai országban. Piperis fővárosi tűzoltó parancsnok szerint a mintegy 30 kilogramm robbanóanyag felhasználásával végrehajtott merénylet elkövetési módja azokra a robbantásokra emlékeztet, amelyeket a Fényes Ösvény és a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom baloldali gerillaszervezetek a 80-és 90-es években sorozatban hajtottak végre Peruban. A gerillák és a kormányerők összecsapásaiban közel 30 ezer ember vesztette életét.

A perui elnök szavatolja Bush biztonságát

A robbantást három nappal George Bush amerikai elnök tervezett perui látogatása előtt követték el: Bush személyében első ízben látogatna amerikai államfő a dél-amerikai országba.

Alejandro Toledo perui államfő csütörtökön elítélte a pokolgépes merényletet, és közölte, hogy szavatolja a tervek szerint a hét végén a perui fővárosba látogató George Bush amerikai elnök biztonságát. Csütörtökön indul a konferenciára Bush elnök is, aki a tervek szerint szombaton látogatna Limába, hogy perui, kolumbiai, bolíviai és ecuadori vezetőkkel megvitassa a térségbeli kábítószer- és terrorizmusellenes küzdelem részleteit, valamint kereskedelmi kérdéseket. A perui kormányzat hétezer rendőrt szándékozik a fővárosba vezényelni a hét végére.