Szilvia
5 °C
16 °C

Pokolgép robbant a perui amerikai nagykövetségnél

2002.03.21. 07:14
A perui rendőrség összesítése szerint kilenc személy vesztette életét és harminc megsebesült szerda este Limában, miután pokolgép robbant az amerikai nagykövetség közelében. Az áldozatok között rendőrök és biztonsági emberek is vannak. A merényletért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget.
A valószínűleg gépkocsiba rejtett robbanószerkezet egy bevásárlóközpontban található bank előtt lépett működésbe. Az épületegyüttes egy széles sugárúton fekszik, az amerikai külképviselet főbejáratával szemben. A detonáció több épületet súlyosan megrongált, három gépkocsi pedig kigyulladt.

Támadás a jemeni amerikai nagykövetség ellen
Alig egy hete egy jemeni két gránátot dobott az amerikai nagykövetség falára Szanaában, Jemen fővárosában. A merényletben senki sem sérült meg. A nagykövetség korábban arra figyelmeztette a Jemenben élő amerikaiakat, hogy "küszöbön álló terrorista támadás" fenyegeti őket. Jemen decemberben hajtóvadászatot indított az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózat támogatói ellen.

Egyelőre senki nem vállalta a merényletet

A robbanásban kilenc ember vesztette életét, polgári személyek, rendőrök, biztonsági emberek vegyesen - közölte egy perui rendőr a helyszínen. Fernando Rospigliosi perui belügyminiszter előzőleg 6 halálos áldozatot említett egy nyilatkozatában, Juan Piperis, a limai tűzoltók parancsnokának helyettese viszont 9 halottról és csaknem 40 sebesültről számolt be.

Egyelőre nem tudni, hogy ki követte el a merényletet: a robbanás óta eltelt rövid időben még egyetlen szervezet sem vállalta a támadás elkövetését.

Az elmúlt egy évtizedben ez az első ilyen súlyos, halálos áldozatokat követelő merénylet a latin-amerikai országban. Piperis fővárosi tűzoltó parancsnok szerint a mintegy 30 kilogramm robbanóanyag felhasználásával végrehajtott merénylet elkövetési módja azokra a robbantásokra emlékeztet, amelyeket a Fényes Ösvény és a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom baloldali gerillaszervezetek a 80-és 90-es években sorozatban hajtottak végre Peruban. A gerillák és a kormányerők összecsapásaiban közel 30 ezer ember vesztette életét.

A perui elnök szavatolja Bush biztonságát

A robbantást három nappal George Bush amerikai elnök tervezett perui látogatása előtt követték el: Bush személyében első ízben látogatna amerikai államfő a dél-amerikai országba.

Alejandro Toledo perui államfő csütörtökön elítélte a pokolgépes merényletet, és közölte, hogy szavatolja a tervek szerint a hét végén a perui fővárosba látogató George Bush amerikai elnök biztonságát. Csütörtökön indul a konferenciára Bush elnök is, aki a tervek szerint szombaton látogatna Limába, hogy perui, kolumbiai, bolíviai és ecuadori vezetőkkel megvitassa a térségbeli kábítószer- és terrorizmusellenes küzdelem részleteit, valamint kereskedelmi kérdéseket. A perui kormányzat hétezer rendőrt szándékozik a fővárosba vezényelni a hét végére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?