Konrád
8 °C
26 °C

Vasárnap választanak Peruban is

2006.04.07. 11:33
Vasárnap tartják Peruban az elnök- és parlamenti választás első fordulóját. Bár húsz jelölt regisztráltatta magát, három politikusnak van esélye bekerülni a második fordulóba: a kereszténydemokrata Flores asszonynak, a szélsőjobboldali Humalának és a balközép irányzatú Alan Garcíának.

Csütörtökön lezárult a vasárnapi elnök- és parlamenti választások kampányidőszaka Peruban. Az elnökjelöltek népszerűségi versenyében visszaszerezte első helyét a konzervatív Lourdes Flores, miután rövid ideig populista ellenfele, Ollanta Humala állt a lista élén, közölte a CPI közvélemény-kutató társaság csütörtökön.

Népszerűségük ingadozik, pár héttel ezelőtt még Flores vezetett, azután Humala ugrott az élre a szavazók 31,5 százalékának támogatásával. Flores csütörtökre visszaszerezte a vezetést (27,6 százalék), Humala visszaesett a második helyre (25,9 százalék). Alan García mindkét esetben harmadik volt, de ő is javított (24,9 százalék).

A jelöltek népszerűsége közti különbség tehát nem olyan jelentős, hogy bárki biztosra mehessen. Ahhoz hogy az első fordulóban megszülessen a végleges eredmény, valamelyik jelöltnek 50 százalékos támogatást kéne szereznie, a jelek szerint erre azonban csekély az esély. A küzdelem így várhatóan csak a jövő hónapban esedékes második fordulóban dől majd el, ahova a két legjobb jelölt juthat be.

Humala: Peru egy bordélyház

A szélsőjobboldali klánból származó, de a baloldal felé elmozduló, 42 éves Ollanta Humala egy éve még gyakorlatilag ismeretlen volt. Kampányában a szegény peruiak általános kiábrándultságra építet, rendszerellenes, antiliberális, elutasítja a hagyományos politikai uralkodó köröket.

Terveiben "az ország történetének átalakítását" hirdeti, beleértve egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, új alkotmány kidolgozását. Ígéretei között szerepel, hogy megválasztása esetén felülvizsgálja a külföldi vállalatokkal kötött állami szerződéseket, mivel ezek a cégek szerinte nem fizetnek adót és csak szennyezik a környezetet. Kedvenc mondása, hogy "Peru egy bordélyház, rendbe kell tenni".

Humala példaképei között van Hugo Chávez venezuelai, Fidel Castro kubai elnök. Családi örökségének része az a hitvallás, hogy az inkák leszármazottai felsőbbrendűek, mint a spanyol hódítók és a későbbi bevándorlók. Egyes családtagjai a kampány során olyan kijelentéseket tettek, hogy "a homoszexuálisokat és a politikusokat főbe kell lőni", a gerillákat pedig szabadon kell engedni.

Flores és a városlakók

A 46 éves Lourdes Flores ügyvédnő egyszerűbb pályát futott be: 18 évesen a kereszténydemokrata párthoz csatakozott, majd gyorsan lépkedett felfelé a ranglétrán, 1990-ben parlamenti képviselő, 2000-ben már elnökjelölt lett, bár nem jutott be a második fordulóba.

Vállalkozásbarát politikájával az üzleti körök bizalmát élvezi, és egész kampánya alatt támogatta a hagyományos sajtó, a katolikus egyház és az értelmiségiek jó része, például Mario Vargas Llosa író is. A nagyvárosokra, köztük a 7 milliós Limára számít, míg ellenfelei inkább a szegény vidéki körzetekre.

García tanult a múltból

A harmadik jelentős elnökjelölt a szociáldemokrata Alan García, aki korábbi elnöksége idején, 1985. és 1990. között már csődbe vitte az országot. Örökségként hiperinflációt és forradalmi hangulatot hagyott. Kampánya során azt ígérte, hogy tanult a múltból. A társadalom 54 százalékát, akik a szegénységi küszöb alatt élnek, munkahelyteremtéssel próbálta maga mellé állítani.

Erejét a nagy hagyományokkal rendelkező, jól szervezett Partido Aprista Peruano (PAP) névre hallgató párt adja, amely az előrejelzések szerint a legtöbb mandátumra esélyes a 120 fős parlamentben. Célja, hogy bekerüljön a második fordulóba, ahol a kiesett harmadik jelölt szavazóinak támogatására számít.