Sára, Márió
2 °C
6 °C

Háromszáz halottja lehet a perui petárdatűznek

2001.12.31. 08:50
A perui polgári védelem adatai szerint hétfő hajnalig 276-an haltak meg a szombat éjjel kitört limai tűzvészben. A tüzet egy felrobbant tűzijáték-rakéta okozta.A hatóságok továbbra is attól tartanak, hogy növekedni fog a halottak száma, és feltehetően 300 fölé emelkedik. A perui hatóságok vasárnapra és hétfőre nemzeti gyászt rendeltek el, emellett megtiltották a kereskedést a tűzijátékok összes fajtájával.

A perui polgári védelem vasárnap közzétett adatai szerint legalább 220 ember vesztette életét abban a hatalmas tűzvészben, amely szombat éjjel pusztított a Lima központjában lévő egyik nagyáruházában és környékén. További negyven embert eltűntnek nyilvánítottak, 180-an pedig megsebesültek.

Egy doboz tűzijáték-rakéta robbant fel

A vizsgálat elsődleges megállapításai szerint a tűz minden bizonnyal úgy ütött ki, hogy felrobbant egy doboz tűzijáték-rakéta, amelyet az utcán árult valaki. A rakéták elszálltak a szélrózsa minden irányába, becsapódtak a közeli üzletekbe és az éppen ott haladó autókba, majd meggyulladtak és a lángok pillanatok alatt tovaterjedtek.

A közkedvelt bevásárlóközpontban és környékén sokan árultak pirotechnikai eszközöket, az év végi tűzijátékokra készülve. Szemtanúk elmondása szerint egyes árusok éppen "bemutatót" tartottak portékájukból, amikor a kora esti órákban hirtelen tűzvész keletkezett.

Hat órán át oltották a tüzet

A mentést és a tűzoltást nehezítette, hogy az óváros elöregedett közműhálózata nem biztosított az oltáshoz elegendő vizet, ráadásul a víz nyomása sem volt megfelelő. A helyszínre kivezényelt tűzoltóknak így hatórás munkájukba került, hogy teljesen elfojtsák a lángokat.

Nemzeti gyászt rendeltek el

A tűzben kiégett a nagyáruház, a környéken nyolc épület égett le és omlott össze kártyavárként, emellett gépkocsik tucatjai rongálódtak meg. A rendőrség szintén nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, hogy megakadályozza a fosztogatást, ám több üzletet így is lerohantak bűnözők. A perui hatóságok vasárnapra és hétfőre nemzeti gyászt rendeltek el, emellett megtiltották a kereskedést a tűzijátékok összes fajtájával.