Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nacionalista előny a perui választásokon

2006.04.10. 12:06
Hajszállal vezet a nacionalista, ex-katonatiszt jelölt a perui elnökválasztás első fordulója után. A szélsőjobbról indult politikus most az új szocialista venezuelai elnök, Hugo Chavez perui hasonmása akar lenni.

Ollanta Humala nacionalista politikus, nyugalmazott alezredes 1,5 százalékkal vezet a perui elnökválasztás első fordulójában, jelentette a BBC. A szavazatok 53 százalékos feldolgozottságánál annyi már biztos, a húsz jelöltből rajta kívül még ketten jutnak a május 7-én esedékes második fordulóba. A Szövetség Peruért (UPP) támogatásával induló Humala 27,8 %-kal áll az első helyen, 26,3%-kal Lourdes Flores, a Nemzeti Egység konzervatív politikusa a második, 25,6%-kal az egykori elnök, a szociáldemokrata Alan Garcia a harmadik. Az eddigi adatokból biztosra vehető, hogy a választás a második fordulóban dől el, hiszen Humala még messze nem érte el a győzelemhez szükséges 50%-ot, írja a BBC.

A populista politikus megígérte, hogy többet költ majd a szegényekre, állami kézbe veszi Peru gazdaságát, és hasonló irányba viszi az országot, mint a venezuelai Hugo Chavez.

A peruiak az április 9-i választásokon a két alelnökről és a 120 parlamenti tagról is döntenek. Az állam 53 000 rendőrt és katonát mozgósított, hogy biztosítsák a választások zavartalanságát, jelentette a BBC.

A leköszönő elnök, Alejandro Toledo arra kérte a választókat, hogy „utasítsák el a múlt tekintélyelvűségét és instabilitását.” Tudósítók szerint ez burkoltan Humalára vonatkozik.

Humala akkor került a figyelem középpontjába, amikor 2000-ben katonai felkelést szervezett Alberto Fujimori kormánya ellen. Követelte az alkotmány átírását annak érdekében, hogy „megállítsa Peru ismételt gyarmatosítását”, valamint szerette volna megakadályozni az Egyesült Államokkal tervezett szabad kereskedelmi megállapodást. Ez állítólag oda vezetett, hogy számos külföldi cég lemondott befektetési szándékairól, írja a BBC.

A tartós gazdasági növekedés ellenére az ország fele még mindig nyomorban él. Az üzleti szektor a piacbarát Flores asszonyt támogatja. Bár a harmadik jelölt, Garcia 1985-1990 közötti kormányzását a hiperinfláció és az erőszak jellemezte, még mindig népszerűnek számít Peruban. Mostani kampányát a fiatalok megnyerésére építi.