Eleonóra
-1 °C
2 °C

Petárdagyár robbant a kínai iskola alatt

2001.03.07. 10:04
Petárdagyár működött annak a kínai iskolának az alagsorában, mely kedden robbant fel, és 41 ember életét követelte. A szegény Liangxi tartományban a diákok dolgoztatásával egészítették ki az iskolai költségvetést. A baleset után a tűzoltókat nem lehetett időben riasztani, mert telefonukat számlaadósság miatt kikapcsolták.
A kínai hatóságok szerint petárdagyár működött annak a kínai iskolának az alagsorában, mely kedden robbant fel. A robbanás időpontjában a kétemeletes épületben közel 300-an tartózkodtak, a robbanás következtében négy osztály összeomlott, 41 embert temetve maga alá. Az áldozatok között van négy tanár, a többi 10 év körüli tanuló. További kilenc ember súlyosan megsebesült; a BBC értesülései szerint egy vagy két ember már belehalt sérüléseibe.

A Jiangxi tartomány Kína egyik legszegényebb területei közé tartoznak. Az iskolai költségvetés kiegészítésére a Fang Lin falubeli tanintézményben egy helyi petárda gyárnak dolgoztak. A robbanást egy petárda helytelen összeszerelése okozta. Ugyanebben a tartományban a múlt évben harmincan haltak meg, mikor egy tűzijátékgyár felrobbant. A hatóságok úgy vélik, évente több száz ember halálát okozza a petárdák balesetszerű felrobbanása.

A tűzoltóknál kikapcsolták a telefont

A tartomány szegénységét mi sem jellemzi jobban, hogy a baleset után felhívott tűzoltóknál az az üzenet várta a segítséget igénylőket, hogy a készüléket kikapcsolták a magas, kifizetetlen számla miatt. A mentési munkálatokat az is nehezítette, hogy a falu viszonylag messze volt a tűzoltóságtól.

Múlt évben egy karácsonyi buli végződött tragikusan: több mint 300-an haltak meg Louyang város egyik központi bevásárlóközpontjában, miután az építőmunkások nem jelentették az általuk okozott tüzet.