Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Nincs megegyezés a Petrezselyem-szigetről

2002.07.18. 11:33
Cáfolta a spanyol külügyminiszter, hogy megegyeztek volna Marokkóval a Petrezselyem-szigetről a spanyol deszantosok partraszállása előtt. Madrid azt állítja, hogy továbbra sem akarja a fennhatósága alá vonni a szigetet, inkább a békés együttélés híve.
Ana Palacio spanyol külügyminiszter csütörtökön cáfolta, hogy Madrid kedd este megállapodást kötött volna Marokkóval a Petrezselyem-szigetről, még mielőtt a spanyol haderő megszállta a vitatott területet. Mohamed Benaisza marokkói külügyminiszter szerda este azt állította, hogy a két fél kedden, a spanyol partraszállás éjszakáján amerikai közvetítéssel megállapodott a marokkói csapatok feltételhez kötött kivonásában. Banaisza szerint Marokkó kedd este azt javasolta, hogy katonáit abban az esetben vonná ki, ha Spanyolország kifejezett garanciát vállalna arra vonatkozólag, hogy nem foglalja el a sziklaszirtet.

Madrid kész kivonulni

Ana Palacio ezzel kapcsolatban leszögezte: Spanyolországnak sohasem állt szándékában megvetni a lábát a szigeten. Madrid a megoldást abban látja, hogy visszaállítják a "békés együttélés" időszakát. Palacio szerint Madrid beérné azzal, ha erre VI. Mohamed marokkói király kötelezettséget vállalna, és az észak-afrikai ország kinyilvánítaná politikai akaratát a válság lezárására. Ez azt jelenti, hogy Spanyolország kész elhagyni a szigetet, ha Marokkó visszaállítja a marokkói megszállás előtti status quot, jelentették a spanyol napilapok.

Közös járőrözés

Az elmúlt években Rabat és Madrid közösen gyakorolta a sziget katonai ellenőrzését. Egy nem hivatalos megállapodás értelmében a szigeten meghatározott időközönként hol spanyol, hol marokkói őrjáratok tűntek fel. A spanyol, illetve a marokkói katonák havonta háromszor-négyszer szálltak partra a sziklaszirten, hogy ellenőrizzék: nem tevékenykednek-e illegális kábítószer-kereskedők a szigeten. Ennek az időszaknak egy hete vetett véget az, hogy marokkói katonák jelentek meg a 800 méter átmérőjű sziklaszirten, és kitűzték az észak-afrikai ország zászlaját. A szigetre, amely marokkói felségvizeken fekszik, 200 méterre a parttól, mindkét ország igényt tart.

Marokkói tüntetők

Szerda este mintegy 300 marokkói kövekkel és egyéb kezükbe kerülő tárgyakkal megdobálta a szigetnél horgonyzó spanyol hadihajókat. Dühüket az váltotta ki, hogy a spanyol katonák letörték a szigeten a sziklaszirten kitűzött marokkói zászlók tartórúdját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!