Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Börtönre ítélték a korrupt miniszterhelyettest

2005.08.12. 13:28
Bár két év, három hónapnyi börtönre ítélték, pár hónapon belül szabadulhat Holger Pfahls egykori német védelmiminiszter-helyettes. A kétmillió eurós korrupcióba keveredett politikust Helmut Kohl vallomása mentette meg.

Két év három hónap börtönbüntetésre ítélték Holger Pfahlst, Helmut Kohl kormányának egykori hadügyminiszter-helyettesét, jelentette a BBC. Pfahls kenőpénzeket fogadott el hivatali ideje alatt.

Pfahlst Karlheinz Scheiber vesztegette meg kétmillió euróval. Schreiber azt akarta elérni, hogy Németország cége páncélozott harcjárműveit adja el Szaúd-Arábiának, írja a BBC.

Pfahls elfogadta a pénzt, ám beismerő vallomásában tagadta, hogy a döntést befolyásolta volna. Ezt Helmut Kohl tanúvallomása is megerősítette, az exkancellár szerint Pfahlsnak nem volt befolyása a döntésre. Ezt és a vallomást figyelembe véve hozta viszonylag enyhe ítéletét a bíróság.

Védői szerint Pfahls pár hónapon belül szabadulhat is, hiszen a vádak elől Franciaországba szökött miniszter hosszú ideig kiadatási őrizetben volt Párizsban, írja a BBC.

A szaúdi fegyverbeszerzési botrány kirobbanása nagyban gyengítette Kohlt, akit 1999-ben illegális pártfinanszírozással is megvádoltak. Bár Kohl soha nem nevezte meg pártja támogatóit, a német sajtó feltételezései szerint Schreiber egyike volt az adományozóknak, írja a BBC.