Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönre ítélték a korrupt miniszterhelyettest

2005.08.12. 13:28
Bár két év, három hónapnyi börtönre ítélték, pár hónapon belül szabadulhat Holger Pfahls egykori német védelmiminiszter-helyettes. A kétmillió eurós korrupcióba keveredett politikust Helmut Kohl vallomása mentette meg.

Két év három hónap börtönbüntetésre ítélték Holger Pfahlst, Helmut Kohl kormányának egykori hadügyminiszter-helyettesét, jelentette a BBC. Pfahls kenőpénzeket fogadott el hivatali ideje alatt.

Pfahlst Karlheinz Scheiber vesztegette meg kétmillió euróval. Schreiber azt akarta elérni, hogy Németország cége páncélozott harcjárműveit adja el Szaúd-Arábiának, írja a BBC.

Pfahls elfogadta a pénzt, ám beismerő vallomásában tagadta, hogy a döntést befolyásolta volna. Ezt Helmut Kohl tanúvallomása is megerősítette, az exkancellár szerint Pfahlsnak nem volt befolyása a döntésre. Ezt és a vallomást figyelembe véve hozta viszonylag enyhe ítéletét a bíróság.

Védői szerint Pfahls pár hónapon belül szabadulhat is, hiszen a vádak elől Franciaországba szökött miniszter hosszú ideig kiadatási őrizetben volt Párizsban, írja a BBC.

A szaúdi fegyverbeszerzési botrány kirobbanása nagyban gyengítette Kohlt, akit 1999-ben illegális pártfinanszírozással is megvádoltak. Bár Kohl soha nem nevezte meg pártja támogatóit, a német sajtó feltételezései szerint Schreiber egyike volt az adományozóknak, írja a BBC.