Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felfüggesztések és áthelyezések a kínzások miatt

2004.05.25. 11:39
Leváltják Ricardo Sanchezt, az Irakot megszálló amerikai haderő főparancsnokát. A Pentagon szerint a döntésnek nincs köze a fogolykínzásokhoz. Janis Karpinski dandártábornokot viszont az abu-grébi börtönben történtek miatt függesztették fel beosztásából.
Felfüggesztették beosztásából Janis L. Karpinskit, az abu-grébi börtönt is felügyelő 800. katonai rendész dandár parancsnokát - jelentette a Washington Post. A dandártábornok parancsnoksága idején történtek a kínzások a börtönben, bár erre Karpinsiki szerint nem ő, hanem a katonai elhárítás utasította beosztottjait.

Karpinski felmentését a hadsereg szóvivője is megerősítette a Postnak. Karpinski ugyanakkor még nem kapott hivatalos értesítést a döntésről. "Gyanítom, hogy minden, az abu-grébi ügyében érintett tisztet fel akarnak függeszteni" - nyilatkozta az egy évi szolgálat után New Jersey-i otthonába hazatért Karpinski a Postnak.

Januárban tisztázta magát

A dandártábornok tevékenységét már januárban is vizsgálta az amerikai haderő iraki parancsnoksága. Ügyvédei segítségével azonban visszaverte a vádakat é büntetés nélkül megúszta. Karpinski most sem akarja tudomásul venni a döntést, mint mondta, "harcolni fog" a felfüggesztés visszavonásáért.

Áthelyezik a főparancsnokot

Leváltják tisztéből az Irakot megszálló amerikai erők parancsnokát, Ricardo Sanchez tábornokot is. A Pentagon közlése szerint a lépés nincs összefüggésben a börtönbotránnyal. A lépést megelőzően azonban a Washington Post arról számolt be, hogy Sanchez személyesen is jelen volt iraki foglyok megkínzásánál.

A hivatalos közlések szerint azonban csak arról van szó, hogy Sanchez már tizenhárom hónapja irányítja a műveleteket, és a hatalomátadás miatt amúgy is átstrukturálnák a hadvezetést. A Post értesülései szerint Sanchezre ismét magas beosztás vár, a Dél-Amerikáért felelő déli hadseregcsoport parancsnoka lehet.