Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

CIA: Phenjan egy éven belül készíthet atomtöltetet

2003.07.01. 18:16
Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Korea össze akarja kapcsolni nukleáris és rakétatechnológiáját, ezért olyan technológia kifejlesztésén munkálkodik, amelynek révén megfelelően könnyű nukleáris töltetet állíthat elő rakétaarzenáljához.
A The New York Times napilap keddi száma szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jelentése úgy ítéli meg, hogy Phenjan ezzel veszélyezteti Tokiót és az Egyesült Államok Japánban állomásozó erőit. Amerikai műholdak előrehaladott állapotban lévő nukleáris kísérleti terepet azonosítottak a Koreai-félsziget északi részén. Itt olyan berendezés található, amellyel olyan hagyományos robbanóanyagot tesztelnek, amelynek a detonációja plutóniumot összesűrítve nukleáris robbanást vált ki.

Akár egy éven belül

Hírszerzési szakértők ebben annak bizonyítékát látják, hogy a phenjani kormány könnyű robbanótöltetek előállítására törekszik, amelyekkel felszerelheti szaporodó számú közepes és nagy hatótávolságú rakétáit. Az amerikai hírszerzés korábban még bizonytalan volt abban, vajon Phenjan hozzájutott-e az ilyen miniatűr robbanótöltetek detonálásához szükséges fejlett precíziós technikához. Most arra következtet, hogy a legrosszabb esetben Phenjan akár egy éven belül robbanótölteteket fejleszthet ki rakétái számára.

Sürgetővé váló veszély

A CIA jelentését megkapta Dél-Korea, Japán és más szövetségesek is. Washington már hónapok óta arról igyekszik meggyőzni ezeket az országokat, különösen Dél-Koreát és Kínát, hogy a veszély sürgetővé teszi a diplomáciai összefogást Phenjan nukleáris ambícióival szemben. A New York-i lap megjegyzi, hogy a CIA legújabb jelentése ezt az amerikai érvet támasztja alá. Az amerikai hírszerzés már régóta feltételezi, hogy Phenjan két kezdetleges plutónium atombombát állíthatott elő az 1980-as évek végén vagy 1990-es évek elején.

Egybombára való elem

A hírszerzés mindenesetre nem sok jelét látja annak, hogy Észak-Korea újra hasznosítja a jonbjongi atomerőműben elhasznált fűtőelemeket, így az ilyen eljárásnál felszabaduló kriptongázból csak keveset észleltek. A becslések szerint a 8000 fűtőelemből legföljebb csak néhány százat dolgoztak fel eddig. Egy atombombára való plutónium 1000-1500 fűtőelemből vonható ki.