Géza
-11 °C
-4 °C

Észak-Korea beengedi a fegyverzetellenőröket

2005.09.19. 07:05
Megállapodás született egy közös nyilatkozatról az észak-koreai nukleáris válságról folyó hatoldalú tárgyalásokon. Eddig annyit tudni, hogy Phenjan kész alávetni magát az ellenőrzéseknek.
Megállapodás született egy, az észak-koreai nukleáris program leállítását ígérő közös nyilatkozatról hétfőn a Pekingben folyó hatoldalú tárgyalások negyedik fordulójának befejező napján.

A több mint két éve tartó tárgyalások után megszületett nyilatkozatban, amelyet az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint a részt vevő hat ország - a két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország - egyhangúlag fogadott el , Phenjan ígéretet tett: lemond valamennyi nukleáris programjáról és mielőbb visszatér az atomsorompó-egyezményhez, olaj - és más gazdasági segélyekért cserébe.

Az eddig nyilvánosságra került részletekből kiderül: Phenjan kész alávetni magát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzéseinek. A közlemény szerint az Egyesült Államok és Észak-Korea ígéretet tett egymás szuverenitásának és a békés egymás mellett élés jogának tiszteletben tartására, továbbá lépéseket tesznek kapcsolataik fokozatos normalizálására. Az Egyesült Államok kijelentette: nem tart atomfegyvereket a Koreai-félszigeten, és nincsen szándékában megtámadni Észak-Koreát sem nukleáris, sem hagyományos fegyverekkel.

Ugyancsak a kapcsolatok rendezését kívánja Phenjan és Tokió is - olvasható a komünikében.

Vu Da-vej (Wu Dawei) kínai külügyminiszter-helyettes jelentős előrelépésnek nevezte a közös közleményt és egyúttal bejelentette: a hatoldalú pekingi tárgyalások ötödik fordulóját a tervek szerint november első harmadában tartják.