Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hetven halott a portugáliai hídszakadásban

2001.03.05. 10:31
Több mint hetven ember életét vesztette, amikor vasárnap este leszakadt egy híd a portugáliai Duoro folyó felett. Egy busz és két autó a megáradt folyóba zuhant. A baleset miatt lemondott Jorge Coelho, közmunkaügyi miniszter. A hatóságoknak mindeddig csupán egy holttestet sikerült megtalálni.

Közel hetven ember halálát okozta az a vasárnap este kilenc óra körüli baleset, amikor Portugália északi részén, a Duoro folyó felett egy vashíd leszakadt. A hídról egy 67 embert szállító busz és két autó ötven métert zuhant a megáradt folyóba. A hatóságoknak a sebesen sodró hullámok miatt csupán egy holttestet sikerült megtalálni, az áldozatok pontos számát nem ismerik. A holttestek kutatását hétfőn hajnalban kezdték újra, a hatóságok szerint túlélőt nem fognak találni.

Lemondott a közmunkaügyi miniszter

A katasztrófa súlyosságát maga Jorge Coelho közmunkaügyi miniszter is elismerte azon a BBC által ismertetett sajtótájékoztatón, ahol a lemondását is bejelentette. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ,,politikailag felelős" a több mint hetven ember haláláért. Antonio Guterres portugál miniszterelnök elfogadta a lemondást, a kormány az ügy hivatalos kivizsgálását rendelte el.

A híd 116 éves volt

A híd fénykorában
A 116 éves vasszerkezetű híd Portugália északi részén található, közel 40 kilométerre az ország második legnagyobb városától, Portótól, Castelo de Paiva és Penafiel városokat köti össze. A 200 méter hosszú híd ötvenméteres magasságban állt a Duoro folyó felett. A szakemberek úgy vélik, a kitartó esőzések miatt a híd egyik tartóoszlopa mondta fel a szolgálatot.

Castelo de Paiva polgármestere, Paulo Teixeira szerint már közel három éve figyelmeztette a kormányt, hogy a napi 1600 autósforgalomhoz a híd öreg, veszélyes, és új hidra lenne szükség.