Szilárda
-4 °C
3 °C

Enged a túszszedőknek a fülöp-szigeteki kormány?

2004.07.13. 10:38
Sejtelmes nyilatkozatokkal próbál időt nyerni a múlt szerdán elrabolt kamionsofőr kiszabadításán munkálkodó fülöp-szigeteki kormány. Az emberrablók július 20-ig szabtak határidőt az ötvenegy fülöp-szigeteki katona kivonására; a kormány, kötelezettségvállalása függvényében a "lehető leghamarabb" megtenné ezt. Eredetileg augusztus 20-ig maradnának a csapatok.
"A lehető leghamarabb" kivonná ötvenegy fős békefenntartó alakulatát Irakból a Fülöp-szigetek kormánya - jelentette be Rafael Seguis külügyminiszter-helyettes. Az ország vezetése szándékosan elnagyolt üzenetével Angelo dela Cruz kamionsofőr elrablóit próbálta rávenni a túsz szabadon bocsátására. A negyvenhat éves kamionsofőrt múlt szerdán rabolták el a terroristák. Fenyegetésük szerint kivégzik Cruzt, ha a Fülöp-szigetek nem vonja ki csapatait.

Sejtelmes jelzések

A manilai kormány elsőre augusztus 20-át, a csapatok mandátumának végét jelölte meg a kivonás időpontjaként, ám az emberrablók július 20-ig adtak időt. Seguis szerint a kivonulást a kormány kötelezettségvállalásaival összhangban hajtják majd végre. A szándékosan kétértelmű üzenettel az AP tudósítása szerint a kabinet időt próbál nyerni.

"Könyörületes muzulmán szívükhöz fordulok, kérem engedjék meg, hogy Angelo dela Cruz visszatérhessen családjához és gyermekeihez" - üzent az emberrablóknak bagdadi sajtókonferenciáján Seguis. Az elrabolt kamionsofőr hozzátartozói időközben a szomszédos Jordániába érkeztek. Patricia Santo Tomas munkaügyi miniszter szerint a családtagok "jó lelkiállapotban, reménykedve várják" Cruz szabadulását.

Megdicsért szövetséges

Az Egyesült Államok dicséretesnek tartja a fülöp-szigeteki kormány intézkedéseit. Az ázsiai szigetország Amerika egyik legkitartóbb szövetségeseként óvatos lépésekkel igyekszik megoldani a túszválságot. A nemrégiben, szoros versenyben újraválasztott Arroyo elnök politikáját azonban többen is kritizálják. Hétfőn mintegy félezren tüntettek az elnöki palota előtt Manilában, a csapatok azonnali kivonását követelve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!