Szilvia
5 °C
16 °C

Észak-Korea kezd megpuhulni

2007.02.09. 07:27
Az Észak-Korea atomprogramjáról folytatott pekingi hatoldalú tárgyalásokon Kína megállapodástervezetet nyújtott be, amit Dél-Korea jó tárgyalásai alapnak nevezett. Az egyelőre nem nyilvános tervezet szerint Phenjan energiasegélyért cserébe felfüggesztené Jongbjonban működő atomreaktorának működését, az NBC szerint még a NAÜ ellenőreit is beengedné a létesítménybe.

Észak-Korea kész energiasegélyért cserébe két hónapon belül átmeneti időre leállítani Jongbjonban működő atomreaktorát, adta hírül pénteken a Kyodo japán hírügynökség. Pekingben hatoldalú tárgyalások folynak az észak-koreai atomprogramról beterjesztett kínai megállapodástervezetről.

Előzőleg a tárgyalásokon részvevő dél-koreai küldött már beszámolt az észak-koreai atomprogramról egyeztető hat állam - a két Koreán és a házigazda Kínán kívül az Egyesült Államok, Japán és Oroszország - küldöttségei között csütörtök éjjel köröztetett kínai javaslatról, amit jó tárgyalási alapnak nevezett. Kína az egyéves szünet után felújított hatoldalú tárgyalások második fordulójában az első nap végén nyújtotta be megoldási javaslatát.

Még nem nyilvános a szövegtervezet

A szövegtervezetről a dél-koreai diplomata csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy utal a hatok által 2005 szeptemberében egyhangúlag elfogadott nyilatkozatra, amelyben Észak-Korea vállalta, hogy bizonyos biztonsági garanciák, gazdasági segítség, és a Washingtonhoz fűződő kétoldalú viszony normalizálása fejében leállítaná atomprogramját.

Az általános derűlátás közepette óvatosságra intett viszont Pekingben a japán főtárgyaló. Szaszae Kenicsiro úgy nyilatkozott, még rengeteg részlet tisztázásra szorul, éppen ezért korai lenne arról vitatkozni, hogy a kínai előterjesztés elfogadható-e.

Washingtontól várnak segítséget

Az NBC amerikai televízió a Pekingben folyó tárgyalásokról amerikai tisztségviselőkre hivatkozva arról adott hírt, hogy Phenjan fölajánlotta atomprogramjának felfüggesztését - és végső fokon befagyasztását -, valamint azt, hogy hozzáférést biztosít a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek az észak-koreai nukleáris létesítményekhez. A tévé értesülése szerint a kelet-ázsiai sztálinista állam cserébe azt követeli, hogy létesüljön diplomáciai kapcsolat közte és Washington között, vonják vissza az atomprogramja miatt kivetett ENSZ-szankciókat, és folyósítsanak üzemanyagsegélyt több száz millió dollár értékben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?