Emőke
-4 °C
9 °C

Vegyi fegyver bevetésével vádolja az amerikaiakat az olasz köztévé

2005.11.08. 15:55
Tiltott vegyi fegyvereket vetett be polgári lakosok ellen Falludzsa tavalyi ostromakor az amerikai haderő, állítja a RAI dokumentumfilmje. Valójában az amerikaiak a nem tiltott és nem is vegyi fegyver foszforbombát vetették be, és tagadják, hogy városi házak ellen. Ráadásul a falludzsai civilek java az ostrom előtt elhagyta a várost.

Foszforbombákat vetett be Falludzsa polgári lakossága ellen az amerikai haderő a felkelők központjának számító város elleni, egy éve kezdődött ostromban, állítja az olasz közszolgálati televízióban kedden bemutatott dokumentumfilm. A szemtanúk és korábban Irakban szolgált, leszerelt amerikai katonák vallomásai szerint a foszforombákat a város beépített területein is bevetették.

A dokumentumfilm ez alapján tiltott vegyi fegyverek bevetáésével vádolta az amerikai haderőt. A foszforbomba ugyanakkor nem számít sem tiltott, sem vegyi fegyvernek. Bár létezik nemzetközi szerződés a foszforbomba használatának korlátozására, az Egyesült Államok ehez nem csatlakozott, írja a BBC.

A fehér foszfor alapú foszforbomba gyújtóbombának számít.

Kicsit tendenciózus

Az amerikai haderő azt elismerte, hogy Irakban bevetett foszforbombát, de állításuk szerint csak nyílt harctereken, beépített városi területek ellen soha. A fegyver civilek elleni bevetésének az is ellent mond, hogy Falludzsa ostroma előtt ráadásul az amerikaiak menekülési útvonalat biztosítottak a polgári lakosságnak, nagy részük az ostrom előtt el is hagyta a várost.

A RAI dokumentumfilmje amúgy is tendenciózusnak tűnhetett, hiszen a nyitó képsorokban a vietnami háborúban az azóta valóban betiltott napalmbombák bevetéséről készült, sokáig titkosított amerikai felvételeket vetítették.

Olaszországban ugyanis az iraki háború kezdete óta nagy az ellenállás az amerikai akcióval szemben. Bár Berlusconi kormányfő csapatokat is küldött Irakba, a jövő évi választásokra készülve újra fellángolt a vita a háromezres olasz haderő kivonásáról. Ráadásul a kivonást nem csak a baloldali ellenzék, de a kormánypártok is bevették választási ígéreteik közé.