Legalább ötven halott egy bagdadi piactéren

2003.03.28. 23:35
Legkevesebb ötven ember életét vesztette, másik ötven megsebesült egy forgalmas bagdadi piacteret ért szövetséges támadásban. Az amerikai parancsnokság egyelőre nem nyilatkozott. Csütörtökön egy hasonló eset kapcsán a Pentagon illetékesei iraki légvédelmi rakétákat tettek felelősség a tragédiáért.
A hírügynökségek ellentétes adatokat közölnek arról, hogy hány ember vesztette életét abban a légitámadásban, amely péntek este egy forgalmas piacot ért Bagdad belvárosában. Az iraki tájékoztatási minisztérium 52 halálos áldozatról beszél, az Al Jazeera 51-ről, az Abu Dhabi Televíziót idéző BBC 50-ről, egy bagdadi orvos pedig 55-ről számolt be. A sérültek száma ötven körül lehet.

Egy eddig azonosítatlan lövedék csapódott a piacra. A helyszínen tartózkodó nyugati és arab tudósítók egyaránt arról számolnak be, hogy az áldozatok többsége gyermek, nő és idős ember. A katari amerikai főparancsnokság egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a robbanás időpontjában hajtottak-e végre támadást a szövetséges erők Bagdad ellen. A nap folyamán egyébként szinte folyamatos támadásnak volt kitéve az iraki főváros.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi okozta csütörtökön egy másik bagdadi piactéren tizennégy iraki halálát. Az első jelentések arról szóltak, hogy amerikai lövedék csapódott a lakóházak övezte piacra. Ezt a Pentagon később cáfolta, és iraki légvédelmi rakéta okozta a szerencsétlenséget.  • Tippek
  • Babaváró hitel